Gemeente Bedum


28 januari 2005

Aanstaande maandag, 31 januari, wordt in Bedum een plaquette onthuld bij de zogeheten 'Julianaboom' op de hoek van de Stationsweg en de Wilhelminalaan. Bij de onthulling zullen, naast vertegenwoordigers van het gemeentebestuur, ook delegaties van de Algemene Oranje Vereniging en de Historische Vereniging gemeente Bedum aanwezig zijn.

De bewuste boom werd op 7 januari 1937 geplant ter ere van het huwelijk tussen Prinses Juliana en Prins Bernhard. Bij de boom ontbrak tot op heden een nadere verklaring. Daarin wordt met de plaquette voorzien. Op de koperen plaquette staat de de volgende tekst: "Deze beuk werd op 7 januari 1937 geplant ter gelegenheid van het huwelijk tussen H.K.H. Prinses Juliana en Z.K.H. Prins Bernhard. Het initiatief hiervoor was afkomstig van het Oranjecomité. Het comité droeg de boom vervolgens over aan het gemeentebestuur."
Het initiatief om tot een verwijzing bij de Julianaboom te komen, was afkomstig van een redactielid van het periodiek 'Zo as 't was', een uitgave van de historische vereniging. Het gemeentebestuur besloot daarop een plaquette met een verklarende tekst te laten maken. Voor de onthulling op 31 januari is bewust gekozen: HKH Koningin Beatrix viert op die dag haar 67e verjaardag.

De onthulling van de plaquette heeft plaats om 15.30 uur. Na afloop daarvan is er een korte informele bijeenkomst in hotel 't Gemeentehuis in Bedum
.