Gemeente Borsele

Start telefooncirkel voor ouderen in Borsele

Heinkenszand, 28 januari 2005

Zelfstandig wonende, alleenstaande ouderen in de gemeente Borsele kunnen zich vanaf 31 januari aansluiten bij de telefooncirkel Borsele. Het doel van deze cirkel: sociale contacten bevorderen en een veilig gevoel creëren.

Een telefooncirkel bestaat uit ongeveer tien deelnemers en een aantal leidsters (vrijwilligers) dat om beurten een week dienst heeft. De dienstdoende vrijwilliger belt op de afgesproken tijd naar de eerste deelnemer en maakt een kort praatje. Vervolgens belt deelnemer één naar deelnemer twee, deze belt weer naar deelnemer drie enz. Zo gaat de cirkel rond tot de laatste deelnemer weer de vrijwilliger belt. Wanneer een deelnemer niet opneemt, wordt de vrijwilliger hiervan in kennis gesteld. De vrijwilliger probeert zelf contact te leggen en belt indien nodig naar de opgegeven contactpersonen van de deelnemers.

De telefooncirkels geven zo het gevoel van veiligheid omdat er dagelijks persoonlijk contact is. En de belletjes kunnen uitgroeien tot leuke sociale contacten.
Als blijkt dat er deelnemers zijn die niet (meer) kunnen meedraaien in een cirkel, door bijvoorbeeld vergeetachtigheid of beginnende dementie, wordt voor die mensen een andere vorm van contact opgezet. Dit in de vorm van een zogenoemde telefoonster waarbij een vrijwilliger dagelijks elke deelnemer afzonderlijk belt. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname aan de telefooncirkel en de telefoonster. Voor meer informatie kan men contact opnemen met de organisatie van de telefooncirkel, gevestigd in het VrijwilligersHuis van de gemeente in s-Gravenpolder, telefoonnummer (0113) 316158 of (0113) 311951.