INTELLIGENCE GROUP

Eigen recruitmentsite belangrijk werving schaars personeel

Eigen recruitmentsite belangrijk voor de werving van schaars personeel

Capelle aan den IJssel 31 januari 2005 De sectoren die het meest te kampen hebben met schaarste op de arbeidsmarkt, maken het beste gebruik van het recruitmentgedeelte op de eigen website om mensen te werven. Dit blijkt uit het onderzoek Nationale Monitor Internet Werving van Intelligence Group en Yourfuture.tv, gehouden in december 2004. In totaliteit zijn in dit onderzoek meer dan 300 websites onderzocht en getoetst op 45 verschillende punten.

Toenemend belang eigen recruitmentsite

Voorafgaand aan nagenoeg elke sollicitatie wordt de website van de mogelijk toekomstige werkgever bekeken. Niet alleen is dit voor hoger opgeleiden het geval maar ook voor middelbaar opgeleiden. Onder lager opgeleiden neemt het belang van internet ook snel toe, maar zijn traditionele kanalen als het uitzendbureau en het huis-aan-huisblad ook nog zeer belangrijk.
Het belang van de eigen recruitmentsite neemt snel toe. Enerzijds om de organisatie onderscheidend te positioneren ten opzichte van de arbeidsmarktconcurrenten. Anderzijds omdat zoekmachines (spiders) steeds intelligenter worden en zo de beschikbare vacatures van een organisatie zichtbaar maken op internet voor werkzoekenden. De recruitmentsite resulteert in kwalitatief betere respons voor de werkgever terwijl de werkgever die de eigen website voor dit doeleind niet gebruikt, haar eigen kans op het vinden van geschikt personeel verkleint.

Schaarste van de doelgroep maakt eigen recruitmentsite belangrijker

De sectoren die het best uit het onderzoek naar voren komen zijn de zorgsector, de bouw-, onderhoud- en installatiesector op de voet gevolgd door de verschillende defensie onderdelen. Het arbeidspotentieel (zorgpersoneel, technisch personeel en personeel voor defensie) van deze sectoren is schaars. Het recruitmentgedeelte van de website wordt daarom intensief en uitgebreid ingezet als recruitmentinstrument om de inhoud van het werk, werksfeer en de opleidings- en doorgroeimogelijkheden nader toe te lichten. De vierde en vijfde plek worden ingenomen door respectievelijk de consultancy/advies- en de energiesector.

Ranking Branche Gem. Cijfer

1 Zorg 6,6


2 Bouw, onderhoud en installatie 6,6
3 Defensie 6,4
4 Consultancy/advies 6,3
5 Energie 6,2

Provinciale overheid niet op toekomst voorbereid

Binnen de collectieve sector zal de komende jaren de vergrijzing hard toe slaan. Te verwachten is dat vooral de gemeentelijke- en provinciale overheid grote problemen zullen krijgen met het werven van nieuw personeel. Door de vacaturestop van de afgelopen twee jaar staat de ontwikkeling van de recruitmentactiviteiten in deze sectoren op een lager pitje. Als het gaat om de ontwikkeling van de eigen recruitmentsite scoren de provincies het slechtste van alle Nederlandse sectoren. Om de wervingstekorten in de komende jaren op te vangen, is het van cruciaal belang om de recruitment en daar binnen de eigen recruitmentsite - op orde te hebben.

Sectoren als media en toerisme/recreatie geven eveneens minder invulling aan de mogelijkheden die er zijn op het gebied van werven via de website. Dit is te verklaren door de grotere populariteit van deze sectoren, geen echte schaarste (noodzaak) of juist door de traditionelere manier van werven die deze sectoren erop nahouden zoals toerisme/recreatie.
Ook de transport/logistieke sector eindigt laag in de lijst. Dit is opvallend aangezien erop brancheniveau hard gewerkt wordt aan het werkgeversimago door de campagne www.chauffeurworden.nl. Op bedrijfsniveau valt nog veel te verbeteren in deze sector.

Ranking Branche Gem. Cijfer

1 Provinciale overheid 4,7
2 Maatschappelijke dienstverlening 4,8
3 Media 5,0
4 Toerisme/recreatie 5,1
5 Transport/logistiek 5,2

Op 24 februari zal op de Erasmus Universiteit te Rotterdam het seminar Zelf Werven via Internet plaatsvinden. Op het seminar zal het complete onderzoek naar de beste recruitmentsites worden gepresenteerd. Tevens zal de Yourfuture.tv Website Award 2005 voor de beste recruitmentsite van Nederland worden uitgereikt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Intelligence Group
Drs. Geert-Jan Waasdorp

010 258 77 28
geert-jan@intelligence-group.nl
www.intelligence-group.nl

31 jan 05 10:16