Lekstroom 10.00 uur

Utrecht 31-01-2005 - Nieuwsberichten Lekstroom

Politiedistrict Lekstroom blikt terug en vooruit

NIEUWEGEIN Het jaar 2005 wordt voor het politiedistrict Lekstroom een jaar waarin samenwerking met partners centraal zal staan. Niet alleen met gemeentes en andere instanties, maar vooral met bewoners en bezoekers van Nieuwegein, IJsselstein, Lopik, Houten en Vianen.

Terugblik

De aan terreur gerelateerde gebeurtenissen elders in het land, hadden ook in district Lekstroom hun weerslag. De heer Wierda, districtschef van Lekstroom, memoreerde tijdens de presentatie van de jaarcijfers van district Lekstroom, aan de gebeurtenis in IJsselstein waar begin november 2004 een vandaal werd opgepakt toen hij een zelfgemaakte brandbom richting de moskee gooide. De heer Wierda: Onze rol als handhaver en ordebewaarder hebben we ook afgelopen jaar serieus opgepakt met respect voor de diversiteit van onze burgers.

Enkele cijfers

Districtschef Wierda is trots op de collegas in zijn district. In 2004 werd in Lekstroom meer werk verricht. De werkdruk was hoog. Het district kreeg in 2004 12.167 aangiftes te verwerken.

De veelvoorkomende criminaliteit (inbraak in auto, diefstal fiets, etc.) steeg helaas ten opzichte van 2003 met 5%. Gelukkig werden er voor deze strafbare feiten ook meer verdachten aangehouden (140 meer dan in 2003).
Vooruitblik

In 2005 zal het district een trendbreuk trachten te realiseren. Van ieder jaar meer naar minder criminaliteit. Dat moet onder meer bereikt worden door de verdere aanpak van de veelplegers.

Meer dan voorgaande jaren zal de bewoner of bezoeker van het district, betrokken worden bij politie-activiteiten. Doet iemand een melding bij de politie, dan wordt deze geïnformeerd over de afloop daarvan. Uit steeds meer initiatieven blijkt, dat het pas echt veiliger wordt op straat als de handen ineen worden geslagen.

Zo werd afgelopen jaar succes geboekt door samenwerking te zoeken met bijvoorbeeld buurtvaders, gemeentes en het Openbaar Ministerie. In 2005 hoopt de politie in Lekstroom die samenwerkingsverbanden nog meer aan te halen omdat samenwerken structureel werkt. Daarbij hoopt het district op de medewerking van iedereen zodat het samen nog veiliger wordt in deze woon- en werkomgeving.

Controle zwartrijders

IJSSELSTEIN- Op vrijdagavond werd een grote controle gehouden om zwartrijders in de tram in IJsselstein te kunnen betrappen. De controle werd gehouden in samenwerking met Connexxion. In totaal kregen 59 zwartrijders een bekeuring voor het rijden zonder plaatsbewijs.