FNV

Computersector begint 'sociale schoonmaak' in China

De ict-sector heeft gehaast een code opgesteld voor de toeleveranciers uit China. Aanleiding was een onthullend rapport van de Britse organisatie Cafod over het assembleren van computers in Dongguan, 120 kilometer ten noordwesten van Hongkong.
Dat meldt de wekelijkse nieuwsbrief van P+ People, Planet, Profit van deze week. De FNV is een van de grondleggers van P+.

De doorgaans vrouwelijke assembleurs staan bloot aan gevaarlijke chemische stoffen, dampen van loodsoldeer, metaalstof en geluidsoverlast. De productiemedewerkers werken vaak elf uur achter elkaar aan flitsende beeldschermen.

De vrouwen, die hoge schulden hebben gemaakt bij hun bemiddeleaars, werken zestien uur per dag, zeven dagen per week, omdat de lonen zelfs voor Chinese begrippen erg laag zijn.

De Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo) heeft kritiek op de kwaliteit van de sociale schoonmaak die de grote computerconcerns beloven en onderzoekt of een internationale ketenaansprakelijkheid te realiseren is. De multinationals verwijzen namelijk nog doodleuk naar lokale wetgeving bij het afwijzen van de vrijheid van onderhandelen over arbeidsvoorwaarden. Bovendien staat de code in bepaalde gevallen nog altijd een werkweek van langer dan zestig uur toe.