Ingezonden persbericht


Trend Micro Virus Round up januari 2005

Utrecht, 31 januari 2005 - Trend Micro, Inc. (TSE: 4704), leider op het gebied van netwerkantivirus- en internet-content-beveiligingssoftware en -diensten, geeft een samenvatting van opvallende virusactiviteiten in januari 2005 (van 20 december 2004 tot 20 januari 2005).

Samenvatting


* WORM_ZAR.A probeerde misbruik te maken van de hulpverlening rondom de Tsunami-ramp die honderdduizenden mensen in Azië en Afrika trof. Dit virus riep ontvangers via e-mail op om een donatie te doen voor de slachtoffers. Het effect van deze worm was echter minimaal, omdat de echte hulpacties terecht alle aandacht opeisten.


* De aanvallen van WORM_NETSKY.P gaan onverminderd door in het nieuwe jaar. Deze worm staat voor de vierde achtereenvolgende maand in de top tien van schadelijke codes. In april 2004 stond deze worm zelfs bovenaan. Ook vier andere NETSKY-varianten stonden in de top tien, waarmee deze wormen verantwoordelijk waren voor 67% van alle infecties.


* Als ook 'grayware' deel uit zou maken van de lijst voor schadelijke codes, zouden twee varianten hoog scoren. Deze gaan de strijd aan met de bekende massamail-wormen, Trojans en 'file infectors'. Deze ontwikkeling onderstreept het belang van de recente Trend Micro-campagne tegen ongewenste 'grayware'-programma's.


* Na SYMBOS_CABIR en SYMBOS_SKULLS is SYMBOS_VLASCO de derde vorm van malware die zich via mobiele apparatuur met Bluetooth verspreid. Daarnaast werd ook PE_VLASCO.A gesignaleerd, de eerste file infector voor mobiele telefoons.


* Van de 2.236 geregistreerde schadelijke codes bestond 42% uit Trojans. Samen met backdoors (11%) waren de Trojans verantwoordelijk voor 53% van alle gesignaleerde schadelijke codes. Het feit dat Trojans hoofdzakelijk voor winstdoeleinden worden ontwikkeld, is een mogelijke reden voor deze cijfers.


* Microsoft publiceerde drie security-bulletins met waarschuwingen voor nieuwe kwetsbaarheden in Windows, waarbij code op afstand geactiveerd kan worden. Sommige van deze kwetsbaarheden zijn inmiddels misbruikt. HLP_HEAPINTX.A maakt misbruik van MS05-001 en TROJ_LOADIMG.A en EXPL_LOAD_ANI.A misbruikt MS05-002.

# # #

Voor het opvragen van het complete Engelstalige virusrapport en/of meer informatie over de gebruikte virustechnieken kunt u contact opnemen met Annegees van Linge van Lammers van Toorenburg Benelux PR, tel: 030 - 6565070, e-mail: annegees@lvtpr.nl

Over Trend Micro
Trend Micro is leider op het gebied van netwerkantivirus- en internet-content-beveiligingssoftware en -diensten. Het wereldwijde hoofdkantoor is gevestigd in Tokio, het Europese hoofdkantoor in Marlow, Engeland. De producten worden wereldwijd geleverd door Value-Added Resellers en service providers.

Ingezonden persbericht