Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 31/01/2005


---

Nieuwe hoogleraren aan de VU

Per 1 februari wordt dr. Ruard Ganzevoort (1966) benoemd tot deeltijd hoogleraar Pastorale theologie bij de Faculteit der Godgeleerdheid. Ganzevoort is nu universitair hoofddocent aan de Theologische Universiteit te Kampen. Die functie blijft hij in deeltijd vervullen. Hij geldt als een expert op het gebied van het crisispastoraat. Aan de VU zal hij zich vooral gaan richten op de rol van levensverhalen in het pastoraat. In 1994 promoveerde hij aan de Universiteit Utrecht op het proefschrift Een cruciaal moment: functie en verandering van geloof in een crisis.

Per 1 januari zijn aan de Vrije Universiteit de volgende nieuwe hoogleraren benoemd:

Dr. Jan Jacob van Dijk
werd hoogleraar Christelijk sociaal denken over economie en maatschappij bij de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde. Hij is op deze leerstoel, gesponsord door het CNV en het Slotemaker De Bruine Instituut, de opvolger van Jan Peter Balkenende. Jan Jacob van Dijk (1964) werkte tussen 1989 en 2002 bij het CNV, waar hij zich bezighield met Europese vraagstukken. Sinds 2002 is hij lid van de Tweede Kamer voor het CDA. In zijn vrije tijd heeft Van Dijk zich beziggehouden met de geschiedenis van de christelijke vakbeweging. Hij was de initiator van het jaarlijks verschijnende boek Cahier over de geschiedenis van de christelijk sociale beweging. Naast enkele publicaties over de geschiedenis van de vakcentrale promoveerde hij in 2000 bij de letterenfaculteit van de VU op een proefschrift over de geschiedenis van de Hout- Bouwbond CNV: Als de Heere het huis niet bouwt. Van Dijk gaat zich in zijn nieuwe functie bezighouden met onderwijs geven en met onderzoek naar de actualisatie van het christelijk sociaal denken over hedendaagse vraagstukken en naar de manier waarop in andere landen en culturen is omgegaan met het christelijk sociaal denken.

Dr. Jenneke Klein Nulend
is benoemd tot bijzonder hoogleraar Celbiologie van botadaptatie en regeneratie bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Aandachtspunt van de leerstoel is de intercellulaire communicatie tussen de verschillende typen botcellen bij botadaptatie en regeneratie. Doel is zo beter inzicht te krijgen in de activering en de-activering van de cellen die respectievelijk bot aanmaken en afbreken. Klein Nulend (1957) studeerde Biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na haar promotie aan dezelfde universiteit werkte ze aan de universiteit van Connecticut, het Massachusetts General Hospital en de Harvard Medical School in Boston. Vanaf 1995 was ze achtereenvolgens Universitair Docent en Universitair Hoofddocent bij de sectie Orale Celbiologie van ACTA. Klein Nulend ontving al diverse prijzen. Haar benoeming is mogelijk gemaakt door de Stichting Skeletal Tissue Enineering Group Amsterdam (STEGA).

Dr. Michiel de Looze
is benoemd tot bijzonder hoogleraar Ergonomie van productie en productiemiddelen bij de Faculteit der Bewegingswetenschappen. De Looze (1963) promoveerde in 1992 aan de VU. Zijn proefschrift Mechanics and energetics of repetitive lifting gaat over de berekening van de gezondheidskundige risico"s van lichaamsbelasting tijdens zware beroepsactiviteit. Het vormde de basis voor toegepast onderzoek onder huisvuilbeladers, verplegend personeel en personeel van KLM. Sinds 1998 is De Looze onderzoeker/adviseur bij TNO Arbeid. Hij richt zich in zijn nieuwe functie op de productie-industrie met ogenschijnlijk fysiek lichter werk als inpakken en assemblage. Doordat dit werk zo ´ licht´ is, nemen mensen niet op tijd pauzes, kunnen ze (te) lang door werken en gaat het tempo omhoog. Ook wordt het werk snel monotoon en erg repetitief van karakter. Wat zijn nu optimale werkritmes/productieritmes qua gezondheid en qua systeemprestatie en waar worden ze door bepaald? Daarover wil De Looze meer kennis ontwikkelen. In de ergonomie is deze kennis tot op heden beperkt: daar gaat het meer om werkplekinrichting en niet over tijdsaspecten. Hoe kunnen productielijnen zo worden ingericht dat de productiviteit hoog is én mensen prettig en gezond kunnen werken? De benoeming is mogelijk gemaakt door het VU-Fonds.

Prof. dr. A.J. Sargeant
is benoemd tot bijzonder hoogleraar Inspanningsfysiologie aan de Faculteit der Bewegingswetenschappen. Zijn benoeming is mogelijk gemaakt door het VU-Fonds.

Dr. Enno Veerman
werd bijzonder hoogleraar Antimicrobiële speekselpeptiden als antibiotica, met name als bestrijding van infecties bij orale en orthopedische implantaten, bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). De benoeming is mogelijk gemaakt door de Stichting Skeletal Engineering Group Amsterdam (STEGA). Een belangrijke taak van Veerman (1952) is het versterken van de integratie van het fundamenteel-wetenschappelijk onderzoek en het klinisch toegepaste onderzoek. Zijn onderzoek richt zich op het begrijpen van het werkingsmechanisme van de in speeksel aanwezige (glyco)proteïnen en peptiden. Deze gaan op verschillende manieren infectie in de mond tegen, ondanks dat het daar door de vele aanwezige voedingsstoffen en gunstige temperatuur en vochtigheid goed toeven is voor micro-organismen. Veerman onderzoekt hoe speekseleiwitten infecties weten te weren, om ze later ook elders in het lichaam in te kunnen zetten.