Politie Drenthe

Maandagmorgen

Assen 31-01-2005

Politie eist onderzoek jeugdige automobilist

DIEVERBRUG - De politie heeft zondagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 19 jarige automobilist uit Diever en hem verplicht mee te werken aan een onderzoek naar zijn rijvaardigheid of zijn geschiktheid een auto te besturen. Hij bleek zijn auto te hebben bestuurd met ruim drie keer de maximaal toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed. De man die nog maar drie maanden geleden zijn rijbewijs haalde, een beginnende bestuurder dus, ging zondagmiddag in de fout op De Stouwe, een zandweg langs de Drentse Hoofdvaart tussen Dieverbrug en Wittelte. Hij verloor de controle over zijn auto en sloeg na een paar bomen te hebben geraakt, over de kop. Hijzelf en een 17 jarige inzittende kwamen met de schrik vrij. 05-109461.

Rol CBR

Onderzoeken op het gebied van rijvaardigheid worden geregeld en uitgevoerd door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. In de wet wordt een aantal criteria genoemd op grond waarvan een onderzoek naar de rijvaardigheid kan worden geëist. Daarbij gaat het om zaken als:


*Onvoldoende beheersing van het motorvoertuig.
*Herhaald verkeersovertredingen plegen waarbij een gevaarlijke situatie ontstaat of dreigt.

*Aantoonbaar gebrek aan inzicht in het verkeer.
*Incorrect samenspel met andere weggebruikers. Het CBR kan in die gevallen overgaan tot schorsing van het rijbewijs. De geldigheid van het rijbewijs wordt in ieder geval tot na het onderzoek geschorst als de automobilist is betrapt op:

Spookrijden.
Drie aanrijdingen binnen een jaar.
Niet in staat zijn het voertuig in bedwang te houden. Het veroorzaken van een aanrijding door het intrappen van een verkeerd pedaal.

Ongeldig

Het onderzoek kan leiden tot het ongeldig verklaren van het rijbewijs. Het is ook mogelijk dat de rijbewijshouder wordt verplicht zich op eigen kosten te onderwerpen aan een educatieve maatregel met als doel het bevorderen van de rijvaardigheid. Weigeren betekent alsnog ongeldigheidverklaring van het rijbewijs.
Dieven stelen beeld
ROLDE - De politie zoekt getuigen van de diefstal van een betonnen beeld in Rolde.
Onbekenden hebben,vermoedelijk in de nacht van zaterdag op zondag,een zwaar bronskleurig betonnen beeld gestolen bij een winkel aan de Grolloerstraat in Rolde. Het beeld stelde een vrouwenfiguur voor en was met een draadeind van 30 a 40 centimeter bevestigd op een gemetselde sokkel. Hoewel het juiste gewicht van het beeld niet bekend is, moet het volgens de gedupeerde eigenaresse een hele klus zijn geweest om het beeld te vervoeren. 05-109454
Politie zoekt getuigen gewelddadige aanranding ASSEN - De politie van Assen is op zoek naar de man die op donderdagmorgen 4 november 2004 op het fietspad van de Laak in Assen een 17 jarig meisje uit Assen heeft bevrijd van een gewelddadige belager. Het meisje zou die morgen tussen 08.15 en 08.45 op het fietspad van de Laak in Assen door een tot nu toe onbekende man van haar fiets zijn getrokken waarop hij haar enkele vuistslagen zou hebben toegediend. Tevens zou hij haar hebben betast over haar hele lichaam.
De man die haar van haar belager bevrijdde zou tussen haar en de dader zijn gaan staan, waarop zij kans zou hebben gezien er vandoor te gaan. De man, en ook anderen die informatie hebben over deze aanranding worden verzocht zich bij de politie te melden via 0900-8844.

Bert Visser (0651 - 611629) verzorgt de persvoorlichting tot maandagavond 23.00 uur. Daarna neemt collega Ron Reinds (0651 - 528707) het perspiket over tot dinsdagmorgen 08.00 uur.