Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

31 januari 2005

Pijnacker-Nootdorp moet VROM-taken beter uitvoeren

De gemeente Pijnacker-Nootdorp moet een groot aantal taken op het terrein van wonen, ruimte en milieu beter gaan uitvoeren. Dat is de belangrijkste conclusie van een onderzoek van de VROM-Inspectie. De inspectie heeft medio 2004 onderzoek gedaan naar de uitvoering door de gemeente van haar taken op het gebied van wonen, ruimte en milieu door Pijnacker-Nootdorp in 2003.

Resultaten

De VROM-Inspectie heeft in het onderzoek gekeken naar de manier waarop de gemeente Pijnacker-Nootdorp haar taken op het gebied van wonen, ruimtelijke ordening en milieu uitvoert. Het onderzoek behelsde onder meer de verlening van gebruiksvergunningen, bouwvergunningen en milieuvergunningen, het opstellen van bestemmingsplannen en de handhaving van diverse vergunningen en regelgeving.

Uit het onderzoek blijkt dat de gemeente sinds de fusie in 2002 hard aan het ontwikkelen van een gezamenlijk beleid werkt. De uitvoering van de VROM-taken is echter nog onvoldoende. Uitzondering hierop is de aanpak van gebruiksvergunningen. Wat betreft het actualiseren van de bestemmingsplannen heeft de gemeente een flinke achterstand. Dit leidt tot veel tijdrovende vrijstellingsprocedures bij het verlenen van bouwvergunningen. Daarnaast legt de gemeente bij het verlenen van een bouwvergunning onvoldoende vast hoe getoetst is. De inspectie vindt het toezicht op de Wet milieubeheer zorgelijk. Ook hier is een achterstand opgelopen met als gevolg: verouderde vergunningen en een niet actueel bedrijvenbestand. Ook zijn de bedrijven afgelopen jaren nauwelijks structureel bezocht door de gemeente.

Maatregelen

De VROM-Inspectie heeft de uitkomsten van haar onderzoek besproken met de gemeente. De gemeente gaat een plan van aanpak met maatregelen opstellen. Daarnaast is een aantal verbeteringen al in gang gezet. De inspectie controleert eind 2005 de voortgang.

Meer info

Download het rapport van de VROM-Inspectie: http://www.vrom.nl/docs/VI_Pijnacker-Nootdorp_2005.pdf (pdf, 295 KB)

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=19501 )