Gemeente Tilburg

05028CS

Datum
31 januari 2005

Vreeman sluit discotheek Blitz wegens geweld door exploitant

Maatregel past in stringent beleid burgemeester

Burgemeester Vreeman heeft besloten onmiddellijk de sluiting te bevelen van discotheek Blitz aan de Heuvelring 116 voor de periode van twee weken. De burgemeester ziet zich hiertoe genoodzaakt vanwege een grootschalige vechtpartij die op 9 januari jl. plaatsvond in Blitz, waarbij een van de exploitanten actief betrokken bleek te zijn en waarbij diverse gewonden vielen. Deze exploitant is vorig jaar februari ook al betrokken geweest bij een vechtpartij op de Heuvelring. "Vanwege deze ernstige incidenten acht ik het risico op verstoring van de openbare orde in of vanuit Blitz zo hoog dat ik sluiting heb gelast", aldus burgemeester Vreeman. De sluiting gaat deze week in. De maatregel past in de door Vreeman ingezette stringente aanpak van horeca-instellingen die zich niet aan de regels houden, om het woon- en uitgaansklimaat in Tilburg gezond en plezierig te houden.

Pamfletten
De burgemeester heeft bij zijn besluit tevens rekening gehouden met een incident afgelopen december, toen tegen de exploitant maatregelen werden aangekondigd om de geluidsoverlast te beperken. Daarop heeft deze pamfletten verspreid waarin hij constateerde dat hij "door de klachten zijn activiteiten waarschijnlijk zou moeten staken vanaf 2005" en waarin hij zijn klanten vervolgens uitnodigde om "klachten en eventuele vragen te deponeren" bij de omwonende die de klacht over geluidsoverlast had ingediend. Het adres van deze omwonende werd in het pamflet genoemd. De politie heeft ervoor moeten zorgen dat de verspreiding van de pamfletten werd gestaakt.

Risico herhaling
De incidenten die hebben plaatsgevonden tonen aan dat de exploitant niet adequaat reageert op vechtpartijen en zelfs een vechtpartij of andere potentiële verstoringen van de openbare orde niet schuwt. In dit licht is de vrees gewettigd dat in de toekomst verdere verstoringen van de openbare orde zullen plaatsvinden binnen en vanuit Blitz. Om herhaling van verstoring van de openbare orde te voorkomen, heeft burgemeester Vreeman de sluiting gelast. De sluiting is gebaseerd op een nader onderzoek van de politie. Dit heeft enige tijd in beslag genomen. Het besluit is gebaseerd op een bepaling uit de Algemene Plaatselijke Verordening.

Voor de pers:
Thomas Heesters, woordvoerder burgemeester Vreeman, 013 542 99 52 of 06 51 34 75 20

Bezoekadres
Stadhuisplein 130

Postadres
Postbus 90155
5000 LH Tilburg

Doorkiesnummer
013 542 99 52
Faxnummer
013 542 88 95


---- --