FNV BOUW

Loon en vroegpensioen speerpunten in CAO's afbouw

Voor FNV Bouw staan loon en vroegpensioen dit jaar centraal in de CAO-onderhandelingen voor schilders (32.000 werknemers), stukadoors (13.000 werknemers) en natuursteenbewerkers (2200 werknemers). De bond nam een proef met een nieuwe manier om deze CAO-voorstellen voor te bereiden. In plaats van ledenvergaderingen stuurde FNV Bouw alle leden in de sector afbouw een vragenlijst over hun CAO toe. Ruim 2700 leden stuurden deze enquête terug. Bovendien namen honderd leden deel aan workshops 'CAO-voorstellen'die de bond het afgelopen najaar organiseerde. De uitslag van enquête en workshops is gelijk: 'beloning'en 'vroegpensioen' staan voor de leden bovenaan.

FNV Bouw wil het vroegpensioen zoveel mogelijk onderbrengen in het ouderdomspensioen, gezien de fiscale mogelijkheden. Daarbij wil de bond ook een levensloopregeling aanbieden. Beide elementen samen moeten de huidige regeling voor vroegpensioen zo dicht mogelijk benaderen.
Berekeningen geven aan dat de kosten stijgen. De meerkosten wil FNV Bouw eerlijk tussen werkgever en werknemer verdelen. Daarvoor wil de bond ook roostervrije dagen inzetten, als de werknemer dat zelf wil. In de schilderssector is de consequentie dat de verplichte wintersluiting verkort wordt van 3 tot 2 weken.

In de schilderssector stelt FNV Bouw voor dat alleen de automatische prijscompensatie wordt uitbetaald. Die is ongeveer 1 procent. Daarmee resteert zo'n 2 procent loonruimte voor het vroegpensioen. In de afbouw en de natuursteen vraagt de bond op 1 maart 2005 de garantielonen te verhogen met de prijscompensatie plus 0,3 procent reële loonsverhoging. In de zomer van 2005 en in januari 2006 moet dan eveneens de prijscompensatie worden uitgekeerd. Voor de schilders is verder van belang dat de bedrijfstak de uitkering blijft betalen die'cyclisch werklozen'bij UWV mislopen.

Verder wil de bond zieke schilders een eigen reïntegratiebudget van 6000 euro ter beschikking stellen. Nu laten nog te veel werkgevers hun zieken thuis zitten, vanwege de rekening van een reïntegratiebedrijf. Het budget dient voor terugkeer naar werk, eerst bij de eigen werkgever, dan binnen de sector en pas in uiterste noodzaak buiten de branche. In de afbouwsector wil FNV Bouw werknemers een eigen 'loopbaanbudget'geven. Ook hier is het doel dat de werknemer niet hoeft af te wachten wat z'n baas goed voor hem vindt.

'FNV Bouw gaat voor schilders, stukadoors en natuursteen de onderhandelingen in met breed gedragen CAO-voorstellen', zegt sectorbestuurder Charles Verhoef van FNV Bouw, die onderhandelt voor schilders en afbouw. 'De leden hebben duidelijke prioriteiten gesteld. Als je alle wensen afzet tegen de kosten, moet je Sinterklaas zijn. Dat kan niet in een economie die er niet rooskleurig voor staat. Voor schilders is er de laatste jaren minder werk, ook in de zomer. Dat betekent: keuzes maken.'

VOOR DE REDACTIE,