Ingezonden persbericht


Persbericht

ilse media pakt spam in zoekresultaten aan

~ ilse spamreport zet zoekers in voor spambestrijding ~

Amsterdam, 31 januari 2005 ilse media heeft een nieuwe website gelanceerd waarmee zij zoekmachinespam wil bestrijden: http://spamreport.ilse.nl. Zoekmachinegebruikers kunnen door het melden van misleidende zoekresultaten bijdragen aan ilse s inspanningen op het gebied van opsporing en bestrijding van spam.

Webpagina s die zich schuldig maken aan zoekmachinespam proberen zoekmachines te misleiden en hoog in de resultaten te komen door (technische) trucs zoals cloaking, duplicate pages en misleidende redirects. Op http://spamreport.ilse.nl heeft ilse de belangrijkste trucs die worden toegepast op een rijtje gezet. Dergelijke trucs leiden tot minder goede zoekmachineresultaten en dus tot ergernis bij gebruikers van de benadeelde zoekmachines. Met ilse spamreport werkt ilse samen met haar gebruikers aan spamvrije zoekresultaten.

Zoekmachinegebruikers kunnen, wanneer zij een site verdenken van spamgedrag, dit via een eenvoudig formulier melden. ilse zal de meldingen zorgvuldig bekijken en passende maatregelen nemen als er inderdaad sprake is van misbruik. Spammers lopen het risico uit de index verwijderd te worden, zodat ze niet langer in de zoekresultaten verschijnen. Naast informatie over spam en uitleg over de meest gebruikte technieken geeft ilse webmasters richtlijnen om hun website zoekmachine- en gebruiksvriendelijk te maken. Met deze tips kunnen zij op een legale manier de vindbaarheid van de site verbeteren.

We merken dat er misbruik wordt gemaakt van inzicht in de werking van zoekmachines om de resultaten te beïnvloeden, zegt Nils Rooijmans, applicatie architect van ilse s search engine team. De gevonden zoekresultaten kunnen webpagina s bevatten die niets te maken hebben met de zoekopdracht, misleidend zijn of telkens dezelfde resultaten geven. Enerzijds worden irrelevante sites op populaire zoekopdrachten gepromoot, anderzijds worden er meerdere resultaten die naar dezelfde site verwijzen bovenaan de resultaten geplaatst. Door ergerlijke spampraktijken worden de top-zoekresultaten minder relevant, waarvan gebruikers de dupe zijn."

ilse werkt al met spamdetectiealgoritmen ; intelligente technische oplossingen voor het opsporen en bestrijden van spam, die voor een groot deel automatisch het kaf van het koren scheiden. Als aanvulling hierop kan het bedrijf alle hulp van haar bezoekers gebruiken. Wij nemen zoekmachinespam zeer serieus, zegt Nils Rooijmans. Een goede zoekmachine is een onmisbare digitale informatiebron. Zoekmachinespam kost dagelijks miljoenen mensen extra tijd, moeite en energie om te kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn.

(374 woorden)

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Over ilse media groep
ilse media is actief sinds 1995 en is sindsdien uitgegroeid tot de grootste internetuitgever van Nederland. Met een rijk portfolio van websites, waaronder ilse.nl, startpagina.nl, NU.nl, overzicht.nl, download.nl en web-log.nl bereikt ilse media meer dan 60% van alle internetters in Nederland. De jeugd- en jongerenwebsites kaboem.nl en cu2.nl zijn onderdeel van ilse media dochter NewRulez Media. Samen genereren ilse media en NewRulez Media ruim 400 miljoen pageviews per maand op het internet.

Naast haar online activiteiten is ilse media uitgever van de welke informatiegidsen. Deze uitgaven en de website www.welke.nl, helpen de consument bij het maken van grote aankoopbeslissingen. ilse media is een onderdeel van Sanoma Uitgevers, uitgever van 62 magazines in Nederland.

Voor meer informatie over de ilse media groep kunt u terecht op www.ilsemedia.nl