Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Druk bezocht symposium over behandeling ALS

Zo'n 200 artsen en hulpverleners waren vrijdag 28 januari bij het symposium ALS - de zorg verbetert In het UMC Utrecht.

Het symposium ging over de best mogelijke behandeling van mensen met ALS. Aan de orde kwamen onder andere de hulpmiddelenverstrekking, ademhalingsondersteuning, plaatsing van de PEG-sonde en meetinstrumenten voor de revalidatie.

ALS is een ingrijpende ziekte, maar met de nodige hulpmiddelen, huisaanpassingen en een goede behandeling en begeleiding door artsen en hulpverleners kan er veel gedaan worden om het leven leefbaar te houden. Helaas wordt lang niet altijd de optimale zorg geboden. Artsen en hulpverleners zijn nogal eens onvoldoende op de hoogte van alle (nieuwe) mogelijkheden en men werkt vaak langs elkaar heen. Verder worden de laatste levensjaren van veel ALS-patiënten verzuurd doordat men een dagelijks gevecht moet leveren om de noodzakelijke hulpmiddelen en voorzieningen.

Op het symposium waren veel revalidatieartsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en verpleegkundigen die regelmatig te maken hebben met mensen met ALS. Bij de inschrijving bleek er een overweldigende belangstelling voor ALS te bestaan. Voor ruim honderd belangstellenden was helaas geen plaats. Het is de bedoeling dat zij bij een volgende bijeenkomst voorrang krijgen.

Het symposium is georganiseerd door het ALS-Centrum Nederland en de Vereniging Spierziekten Nederland en werd gehouden in het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Alle presentaties worden binnen twee maanden gebundeld in een symposiumverslag. Alle artikelen uit dit verslag worden integraal opgenomen in het David van der Woude documentatiecentrum op MijnVSN.
31 januari 2005

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400