Waterschap Roer & Overmaas


31-01-2005

Persinformatie: Waterschap en Wasserverband bundelen krachten tegen muskus- en beverratten

Waterschap Roer en Overmaas en het Duitse Wasserverband Eifel-Rur gaan de invasie van dijkdoorgravende muskus- en beverratten samen aanpakken. Muskus- en beverratten vormen door hun graafgedrag een zeer serieuze bedreiging voor dijken, oevers en stuwen. Voor dit project is subsidie aangevraagd bij de Euregio Maas-Rijn.

De muskus- en beverratten stromen vanuit Duitsland de provincie Limburg binnen en verspreiden zich vervolgens over heel Nederland en België waar zij voor grote overlast zorgen door hun gegraaf in oevers en dijken en geknaag aan landbouwgewassen. Het probleem is dat de beesten in Duitsland niet bestreden worden en zich daar ongehinderd kunnen voorplanten. Aan de Duits-Nederlandse grens is het voor de rattenvangers van het waterschap dan ook dweilen met de kraan open. In Nederland werden bijvoorbeeld het afgelopen jaar ruim 400.000 muskusratten en 4.400 beverratten gevangen. Vooral voor de laaggelegen delen van Nederland (zon 60% van Nederland ligt onder de zeespiegel) vormen de beesten een serieuze bedreiging.

De samenwerking omvat onder andere een grondige kennisuitwisseling waarbij een ervaren bever- en muskusrattenbestrijder van Waterschap Roer en Overmaas mensen in Duitsland zal gaan opleiden. Verder zal de verspreiding en de aantallen bever- en muskusratten grondig in kaart gebracht worden gebracht. Vervolgens zullen de Nederlandse bestrijdingstechnieken ook in het Duitse grensgebied worden toegepast. Het project heeft een looptijd van 2 jaar en zal in de tweede helft van 2005 opgestart worden. De waterschappen zijn ervan overtuigd dat deze grensoverschrijdende samenwerking een aanzienlijke bijdrage zal leveren aan de oplossing van de hoogwaterproblematiek binnen de Euregio Maas-Rijn. Het pilotproject zal bovendien als voorbeeld dienen voor het gehele Nederlands-Duitse grensgebied.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het stafteam communicatie van het Waterschap Roer en Overmaas, telefoon 046-4205700.