Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam



Portefeuillehouder Jelle Prins (PvdA) treedt terug

Jelle Prins, portefeuillehouder in stadsdeel Oost/Watergraafsmeer, zal vanavond tijdens de raadsvergadering zijn terugtreden als lid van het dagelijks bestuur bekendmaken. De overige leden van het dagelijks bestuur van het stadsdeel hebben kennis genomen van het terugtreden van Jelle Prins en respecteren zijn besluit. Het dagelijks bestuur heeft daarbij vastgesteld dat er geen politiek inhoudelijke verschillen van inzicht zijn die tot dit terugtreden hebben geleid.

Eén van de belangrijkste resultaten uit zijn bestuursperiode zijn de sanering en herontwikkeling van het Polderweggebied, die onlangs is begonnen. Daarnaast heeft Jelle Prins een aantal grote projecten in de steigers gezet, zoals de Amstelcampus, Parooldriehoek en de nieuwbouw van de studentenhuisvesting in het Eenhoorngebied. Een andere mijlpaal is de herprofilering van de Dappermarkt die over enkele maanden wordt afgerond. Jelle Prins heeft dit project samen met portefeuillehouder Peter Sertons (GroenLinks) en in nauwe samenwerking met de ondernemers en bewoners van de Dappermarkt van de grond gekregen.

Jelle Prins (47) is portefeuillehouder in Oost/Watergraafsmeer sinds 1998. Hij is verantwoordelijk voor de portefeuilles Wonen, Ruimtelijke ordening, Reiniging, Marktwezen en Economische Zaken & Werkgelegenheid. Jelle Prins, afgestudeerd en werkzaam als archeoloog, was voor zijn politieke loopbaan jarenlang actief in de buurt. In die jaren streed hij voor een rechtvaardige huisvestingspolitiek.

De PvdA-fractie zal op korte termijn een kandidaat voor de opvolging voordragen aan de stadsdeelraad. Tot die tijd nemen de huidige bestuurders de portefeuilles van Jelle Prins waar.

Verklaring Jelle Prins

''De laatste maanden heb ik geconstateerd dat er onvoldoende draagvlak en steun was voor mijn beleid en de uitvoering daarvan in de stadsdeelraad. Dan hoort een wethouder maar één ding te doen: aftreden.''

Jelle Prins heeft de volgende portefeuilles bekleed: Ruimtelijke Ordening, Wonen, Economische en Werk, Reiniging en Marktwezen. ''Dat zijn de mooiste, maar ook de meest lastige portefeuilles.''

In zijn periode als bestuurder is hij verantwoordelijk geweest voor de besluitvorming t.a.v. de grote Ruimtelijke Ordening projecten in het stadsdeel: het Polderweggebied, de Wibautas, Kohnstammhuis, Parool driehoek, het Amstelstation en het Eenhoorngebied.

Jelle Prins is de komende dagen niet beschikbaar voor commentaar.

Verklaring PvdA: Portefeuillehouder Jelle Prins (PvdA) treedt terug

Jelle Prins, portefeuillehouder Wonen, werken en ruimtelijke ordening in stadsdeel Oost/Watergraafsmeer zal tijdens de raadsvergadering van 31 januari 2005 zijn teruggetreden bekendmaken. Eerder had de wethouder aan zijn PvdA-fractie zijn voornemen om te stoppen kenbaar gemaakt.

PvdA-Fractievoorzitter in stadsdeel Oost/Watergraafsmeer, Gery de Boer, geeft als commentaar op de beslissing van Jelle Prins: De PvdA-fractie heeft vastgesteld dat het optreden van portefeuillehouder Jelle Prins de afgelopen jaren in toenemende mate tot spanningen met de commissie- wonen, ruimtelijke ordening & werken - en de raad heeft geleid. Deze spanningen in de commissie en raad leidden tot moeizame besluitvorming. Daardoor dreigde het draagvlak voor het door wethouder en het bestuur gekozen beleid weg te vallen. Voor de fractie was dat aanleiding met Jelle Prins een reeks gesprekken te voeren om tot een positieve verandering in de relatie met de raad te komen. Uiteindelijk heeft Jelle Prins besloten zich terug te trekken als verantwoordelijk wethouder. De fractie kan niet anders dan dit besluit te respecteren.

Overigens constateert de PvdA-fractie dat er geen politiek-inhoudelijke verschil van mening met de portefeuillehouder is en dat ze Jelle dank verschuldigd is voor zijn inzet voor buurt, stadsdeel en partij.

Jelle Prins werd in 1998 portefeuillehouder in Oost/Watergraafsmeer. Hij is verantwoordelijk voor de portefeuilles Wonen, Ruimtelijke ordening, Reiniging, Marktwezen, Economie en Werk.

Jelle Prins, afgestudeerd en werkzaam als archeoloog, was vooraf aan zijn bestuurlijk-politieke en raadslidcarrière jarenlang actief in de (Dapper-)buurt, strijdend voor een rechtvaardige huisvestingspolitiek.

Eén van zijn belangrijkste resultaten van zijn bestuursperiode is de planvorming en de sanering van het Polderweggebied, die onlangs is begonnen. Daarnaast heeft Jelle Prins een aantal grote projecten in de steigers gezet, zoals de Amstelstationgebied, Parooldriehoek en Hogeschool van Amsterdam-amstelcampus. Recent startte de nieuwbouw van de studentenhuisvesting in het Eenhoorngebied.

Projecten waarin stad Amsterdam en stadsdeel intensief met elkaar samenwerken.

PvdA-fractie zal op korte termijn een kandidaat voor de opvolging voordragen aan de raad.

(c) Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer - 31 januari 2005