Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 31 januari 2005

NAi eert Philip Johnson
'Object van de Maand' in het NAi: 'House of Johnson'

Zaal 2: de gehele maand februari 2005

Op 26 januari overleed de Amerikaanse architect Philip Johnson (98) in zijn woonplaats New Canaan in de Verenigde Staten. Als er nog zoiets als een moderne architectuurtraditie bestond dan is die met zijn dood definitief afgesloten. Johnson organiseerde in 1932 in het New-Yorkse Museum of Modern Art de tentoonstelling "Modern Architecture - International Exhibition", die zou zorgen voor de doorbraak van het modernisme als "International Style" in Amerika.

Ter ere van de architect wijdt het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) het 'Object van de Maand' van februari aan Phillip Johnson. Het gaat om de maquette van het 'House of Johnson' die te zien is in de tentoonstelling 'GeWoon Architectuur'.

Johnson onderhield een bijzondere band met Nederland via de Rotterdamse architect J.J.P. Oud (1890-1963), die hij als zijn leermeester en geestverwant beschouwde. De sporen ervan zijn in de NAi-archieven terug te vinden. Nog in 2001 ontwierp Johnson in opdracht van het NAi voor de grote Oud-tentoonstelling een monumentale installatie als postume ode aan zijn oude vriend. Het NAi gedenkt nu Johnson door het tonen van een maquette die deze band als geen ander illustreert. In 1930 ontmoette Johnson Oud voor het eerst in Rotterdam en een jaar later bezorgde hij hem de opdracht voor een villa voor zijn ouders in Pinehurst. De maquette van dit ontwerp vormde een van de hoogtepunten van de tentoonstelling in 1932 en is nu te zien als 'Object van de Maand' in het NAi.

Johnson zou zijn leven lang een van de meest intelligente commentatoren blijven van het architectonisch modernisme. In woord en daad, als criticus en na de oorlog ook als architect, verkende hij als geen ander de tegenstrijdigheden ervan: het modernisme als cultuur van voortdurende verandering tegenover de architectuur als bij uitstek statische discipline. Johnson, aanvankelijk opgeleid als filosoof, benaderde architectuur als een esthetische gedachte-oefening, onderzoekend, speels en provocerend.

In de bibliotheek van het NAi is een selectie van boeken, tijdschriftartikelen en krantenknipsels van en over Johnson te zien.
---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Paul van den Bogaard (perscontacten), tel 010-4401271 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

Publieksinformatie over het House of Johnson

Publieksinformatie over GeWoon Architectuur