Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Prijzen koffie op wereldmarkt stijgen fors

Douwe Egberts verhoogt koffieprijs

Utrecht, 31 januari 2005 -- Douwe Egberts verhoogt met ingang van woensdag 2 februari aanstaande de afleverprijzen van zijn koffie. Voornaamste reden van deze verhoging is de fors gestegen prijs van ruwe koffie op de wereldmarkt.

De prijsstijging op de wereldmarkt is al in 2002 ingezet, maar de laatste maanden is sprake van een forse stijging. Oorzaak hiervan is een verwachte kleinere oogst in Brazilië, 's werelds grootste koffieproducent. Daarnaast is ook in andere landen, waaronder Ivoorkust, Honduras en Colombia sprake van lagere koffieproductie.

De prijzen van ruwe koffie komen door de stijging uit het dal van langdurig lage prijzen als gevolg van productieoverschotten. De hogere prijzen bieden kans op een welkome verbetering van inkomsten voor koffieboeren en daarmee waarschijnlijk ook meer ruimte voor initiatieven op het gebied van duurzame koffieteelt, zoals Utz Kapeh en 4C (Common Code voor de Coffee Community). Douwe Egberts is bij beide betrokken.

Douwe Egberts verhoogt zijn afleverprijzen voor retail (supermarkten) met ingang van 2 februari met 15 eurocent per 250 gram koffie. In de buitenshuismarkt heeft DE de prijzen vorige week verhoogd. De laatste prijswijziging voor de retail vond plaats in oktober 2001 en betrof een prijsverlaging.

Bijlage: de prijs van koffie op de wereldmarkt