Stadsdeel Amsterdam Centrum

Opening kunstinstallatie in de Hortustunnel

Op donderdag 27 januari 2005 heeft Els Iping, stadsdeelwethouder Cultuur en Openbare Ruimte-Beheer in de Hortustunnel de tweede in een reeks van zes installaties van beeld en poëzie onder de titel De verbinding geopend. Het beeldend werk in deze installatie is van Merina Beekman en de gedichten van Gerry van der Linden.

Waar bestaat het werk uit?

Het werk van de Amsterdamse kunstenares Merina Beekman (1954) bestaat uit tekeningen op zeer groot formaat en leporelloboeken, boeken waarvan de bladen uit één lange, meermalen gevouwen strook bestaan. Gerry van der Linden schrijft zowel proza als poëzie. Ze werd op haar achttiende ontdekt door Remco Campert. Haar eerste bundel verscheen in 1978. Sindsdien publiceerde ze gedichten in literaire tijdschriften als De Zingende Zaag, Avenue Literair en Optima en in diverse bloemlezingen. Daarnaast verschenen diverse dichtbundels van haar hand. De laatste dichtbundel Goed Volk verscheen in 2004.

Project van beeldende kunst en literaire taalkunst

De kunstinstallatie maakt deel uit van De Verbinding, een project waarbij beeldende kunst en literaire taalkunst in de openbare ruimte worden gepresenteerd. De titel heeft niet alleen betrekking op de combinatie kunst en literatuur, maar ook op de bijzondere locatie: een fiets- en voetgangerstunnel én de in- en uitgang van het metrostation Waterlooplein.

Samenwerkingsverband

Het project is een initiatief van stadsdeel Amsterdam-Centrum in nauwe samenwerking met het Amsterdamse Fonds voor de Kunst en komt mede voort uit de nota Amsterdam krijgt haar dichters terug van de raadsleden Okhuijsen (VVD) en Van de Put (PvdA). Met de nota beoogden de opstellers de literaire binnenstad onder de aandacht te brengen. De nota sluit goed aan bij het streven van het Dagelijks Bestuur om (beeldende) kunst in de openbare ruimte te stimuleren.

Komt u ook?

U bent van harte welkom in: de tunnel onder de Weesperstraat, tussen Nieuwe Herengracht en Hortus Botanicus.
naar boven

---