Saxion Hogescholen
BR>

wo 26 januari 2005

Saxion-studenten aan de slag met combinatie durrzame energieproducten

In de week van 31 januari tot en met 4 februari 2005 organiseert de Academie Life Science, Engineering & Design van Saxion Hogescholen voor de tiende keer haar jaarlijkse Projectweek. Tijdens deze Projectweek werken alle eerste-, tweede- en vierdejaars aspirant-ingenieurs van de opleidingen Technische Natuurkunde, Werktuigbouwkunde en Industrieel Product Ontwerpen in teams van circa zeven studenten aan 34 verschillende opdrachten uit het bedrijfsleven. In het kader van het 10-jarig jubileum ontvangt het winnende team voortaan de KIVI NIRIA-Saxion Projectprijs; een jaarlijks uit te reiken prijs voor techniekstudenten van Saxion Hogescholen, gekoppeld aan de jaarlijkse Projectweek (100 euro per deelnemer en een jaar gratis lidmaatschap).

In het kader van het 10-jarig jubileum doen naast de circa 500 eigen techniekstudenten van Saxion 4 Antilliaanse en 13 Duitse gastdeelnemers aan de Projectweek mee. Door een week lang intensief meewerken aan de Projectweek ervaren zij uitstekend wat het Projectonderwijs bij Saxion inhoudt.

Representatief voor de opdrachten die de studenten moeten uitvoeren is de opdracht van Dutch Solar Systems BV (DSS) uit Enschede. Dit bedrijf houdt zich bezig met innovatieve toepassingen van zonne-energie. DSS combineert daartoe de kracht van de zon met hightech kennis en zoekt voortdurend naar nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden. De Saxion-studenten hebben nu de opdracht gekregen een combinatie van de door DSS ontwikkelde zonneboiler en warmtepomp mogelijk te maken. De bedoeling is door combinatie van deze duurzame energieproducten een nog hoger rendement te behalen, zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen.

De Projectweek heeft zijn nut inmiddels ruimschoots bewezen. Voor bedrijven biedt de Projectweek veelal een aanzet tot oplossingen voor praktische problemen waarvoor binnen het bedrijf de tijd ontbreekt, of waarvoor eens een 'frisse kijk' nodig is.

De ervaring van de afgelopen jaren leert dat ongeveer 70% van de ingediende opdrachten bruikbare oplossingen oplevert. Bedrijven als Philips, Unimeta, Vernay, Siemens Industrial Turbomachinery BV, KMG Europe BV, het Nederlands Forensisch Instituut, de Brandweer Regio Stedendriehoek en Fico Trim and Form Systems zijn al jaren enthousiast over de oplossingen van de studenten. Deze bedrijven komen daarom vaak met nieuwe opdrachten. Opvallend is dat er ook steeds meer Duitse bedrijven opdrachten verstrekken. Ook de studenten zelf zijn enthousiast. Zij leren samenwerken - onder tijdsdruk - aan realistische opdrachten uit het bedrijfsleven. Omdat elke opdracht aan ten minste twee teams wordt voorgelegd, krijgen de studenten hierbij bovendien te maken met concurrentie.


---------------------------------------- EINDE PERSBERICHT
-------------------------------------