Gemeente Eersel


Nieuwsberichten

31-01-2005
Extra alcoholcontroles tijdens carnaval: politie besteedt speciale aandacht aan overlast van dronken jeugd

Politie De Kempen gaat tijdens de carnavalsdagen extra alcoholcontroles uitvoeren. De politie waarschuwt alvast voor de extra controles en adviseert de carnavalsvierders te zorgen voor een 'BOB'. De jeugd krijgt speciale aandacht van de politie tijdens deze dagen.

Voor de extra alcoholcontroles in De Kempen zijn iedere carnavalsdag acht personen ingezet. Zij controleren op wisselende plaatsen en tijdstippen in De Kempen op het gebruik van alcohol in het verkeer. De praktijk wijst uit dat mensen nog steeds met drank op achter het stuur stappen en dat dit voor levensgevaarlijke verkeerssituaties kan zorgen. Automobilisten met alcohol op veroorzaken ongelukken waarbij landelijk jaarlijks ongeveer 200 verkeersdoden en enkele duizenden gewonden vallen (bron 3VO Nederland). De politie wil deze situaties graag voorkomen en waarschuwt daarom voor de extra controles.

Jeugd
Politie De Kempen heeft onder meer 'jeugd' als belangrijk aandachtsveld benoemd voor 2005. Hieronder valt ook het project alcoholmatiging bij jongeren, waarbij samen met diverse partners gestreefd wordt naar een afname van het drankgebruik bij de jeugd. De politie levert hieraan een bijdrage door onder meer tijdens de carnavalsdagen speciaal op overlast van dronken jeugd te controleren. Deze controles vinden met name plaats in de horecagebieden van De Kempen. Jongeren, die zich niet gedragen en met teveel drank op gepakt worden, gaan mee naar het politiebureau. Dit geldt ook voor jongeren die met teveel drank op toch gaan fietsen. De politie belt vervolgens de ouders met het verzoek om hun zoon of dochter op te komen halen. Tevens wordt een proces-verbaal opgemaakt tegen de desbetreffende jongere.