Dienstenbond CNV

Archief

Voorstellen CAO PinkRoccade 2005
31-01-2005

Inleiding

Het jaar 2005 zal een jaar zijn waarin werkgevers en werknemers zich zullen voorbereiden op de wetswijzigingen die veelal per 1 januari 2006 gevolgen zullen hebben. In deze voorstellenbrief 2005 geeft CNV Dienstenbond in dit kader aan in welke richting zij oplossingen ziet. De definitieve afspraken kunnen op dit moment niet in de CAO 2005 worden opgenomen; deze moeten in het komende jaar uitgewerkt en overeengekomen worden. Wel willen we de hoofdlijnen van de oplossingen onderdeel laten uitmaken van een CAO 2005 akkoord. Al deze voorstellen worden ingediend onder de onzekerheid van een toekomstige overname. Mocht PinkRoccade in de komende maanden worden overgenomen, dan houdt CNV Dienstenbond zich uitdrukkelijk het recht voor om elementen uit deze voorstellenbrief aan te passen of onderwerpen hieruit met de overnemende partij, al dan niet in samenwerking met PinkRoccade, in bespreking te brengen of overeen te komen.

Arbeidsongeschiktheid

Per 1 januari 2005 doet zich voor het eerst het risico voor dat de verlengde loondoorbetaling bij ziekte medewerkers treft. Pas vanaf 1 januari jl. kan er voor het eerst iemand te maken krijgen met het 2e ziektejaar in plaats van WAO. In lijn met het Sociaal Akkoord stellen wij voor afspraken te maken over de loonaanvulling (boven de 70%) in het tweede jaar van ziekte. We willen daarbij twee typen afspraken maken:


1. We stellen voor om een collectieve verzekering aan te gaan voor de verzekering van het inkomensdeel tussen de 70% en 100% in het 2e jaar van ziekte waaraan medewerkers vrijwillig kunnen deelnemen. De voorwaarden voor deelname zijn, wat ons betreft, voordeliger voor leden van de CNV Dienstenbond dan voor niet-leden. Denk bijvoorbeeld aan een premiekorting.


2. Nadrukkelijk willen we ons als vakbond bemoeien met de mogelijkheden die aan werkgever en werknemer worden geboden om snel te reïntegreren tijdens ziekte. Het gaat dan om de maatregelen en instrumenten die beide kunnen gebruiken.

De collectieve verzekering, de specifieke maatregelen en instrumenten, de inzet van eventueel vrijkomende middelen en de gevolgen van de aanstaande wetgeving op het gebied van arbeidsongeschiktheid (WGA & IVA) wensen wij voor te bereiden in een in te stellen gezamenlijke werkgroep van PinkRoccade en vakbonden.

Voor zover er vóór 1 april 2005 geen afspraken zijn gemaakt op dit onderdeel Arbeidsongeschiktheid dient een tijdelijke voorziening in de CAO opgenomen te worden waarbij de loonaanvullingsafspraken uit de oude CAO blijven bestaan. Indien op een later tijdstip dan 1 april wel afspraken worden gemaakt, is er wat ons betreft de mogelijkheid om dit tussentijds in de CAO in te voegen.

Pensioen

Gezamenlijk hebben de CAO-partijen eerder vastgesteld dat de huidige pensioenregeling uitgevoerd door het SPPR om financiële redenen versoberd zal moeten worden. We hebben aangegeven hier binnen de uitgangspunten van CNV Dienstenbond aan mee te zullen werken. Deze afspraak staat nog, maar heeft een andere waarde in het licht van de te verwachten wetswijzigingen die op 1 januari 2006 effectief lijken te gaan worden.

De aanpassingen van de pensioenregeling(en) binnen PinkRoccade zullen nu moeten plaatsvinden binnen het nieuwe fiscale regime waarbij de pensioenrichtleeftijd van 65 jaar centraal zal staan. Dit betekent dat we feitelijk een heel nieuwe pensioenregeling in 2005 moeten overeenkomen. Deze regeling moet ons inziens in zeer grote lijnen het volgende omvatten:

* 65 jaar als pensioenrichtleeftijd, maar het mogelijk maken om indien gewenst eerder dan 65 met (gedeeltelijk) pensioen te gaan waarbij het pensioen op een aanvaardbaar niveau ligt;
* Het karakter van een geïndexeerde middelloonregeling waarbij het pensioen door de werkgever wordt toegezegd of gegarandeerd;
* Regeling die het mogelijk maakt op individuele basis "bij te sparen";

* Regeling die niet afhankelijk is van de invulling van de Levensloopregeling om voor de werknemers een aanvaardbaar pensioenniveau te verkrijgen;

* Overgangsmaatregelen omdat op dit moment de pensioenleeftijd op 60 jaar ligt.

Mobiliteit en werkzekerheid

Binnen PinkRoccade en de andere ICT-bedrijven is een permanente verschuiving van werkzaamheden aan de gang, op kwantitatief en kwalitatief niveau. Om een ieder aan het werk te houden dient er een goede afstemming te zijn tussen de verwachte en gewenste ontwikkeling van het bedrijf en de ontwikkelingen van de werknemers en hun competenties. Dit op kwantitatief en kwalitatief niveau. CNV Dienstenbond wil nadere afspraken maken waarin PinkRoccade zich bindt aan een beleid, dat er toe leidt dat reorganisaties en verlies van opdrachten zo min mogelijk verlies aan werkgelegenheid oplevert. Dit beleid betreft o.a. persoonlijke ontwikkelplannen gerelateerd aan de ontwikkeling van het concern als geheel.

Binnen PinkRoccade wordt steeds meer werk of worden werkplekken verplaatst. Dit levert grotere en soms onaanvaardbare woonwerk reistijden op. We willen afspraken maken over een beleid dat er naar streeft om de werkplek in de woonomgeving te handhaven door gebruik te maken van een thuiswerkplek en van PinkRoccade-locaties waar voor alle accounts en werkmaatschappijen werk verricht kan worden.

Verder hebben we nu in het lopende Sociaal Plan een afspraak over aanvaardbare reistijden opgenomen die in de praktijk van realiteitszin blijken te zijn ontbloot. Ook mobiliteit is een middel om werkzekerheid te vergroten. Afspraken over reistijden (ook in detacheringregelingen) dienen daarom reëel en aanvaardbaar te zijn.

Werktijden / ploegendienst-standby

Steeds vaker verkoopt PinkRoccade 24-uurs diensten aan klanten. Dit betekent dat de organisatie hiervoor aangepast moet zijn. In dit kader willen we afspraken maken over de keuze tot het inzetten van stand-by diensten versus ploegendiensten en de voorwaarden waaronder een stand-by dienst gedraaid kan en moet worden. Verder willen we de vergoedingen in dit kader bezien op marktconformiteit en zo nodig aanpassen.

Levensloopregeling

Per 1 januari 2006 wordt per wet een Levensloopregeling ingevoerd. In de loop van 2005 zal bezien worden op basis van de dan vastgestelde wetgeving in hoeverre deze binnen PinkRoccade een rol zal gaan spelen en welke rol het keuzesysteem en een bijdrage van de werkgever hierbij kan en zal spelen.

Kinderopvang

We willen graag in de regeling opnemen dat PinkRoccade ook het aandeel van de werkgever van de partner voor zijn rekening neemt, indien deze werkgever schriftelijk aangeeft niet bereid te zijn bij te dragen aan een kinderopvangregeling. Belangrijker is nog onze wens tot uitbreiding van de werking van de kinderopvangregeling tot kinderen die de basisschool bezoeken (tot en met 12 jaar).

Loon

De loonontwikkeling binnen PinkRoccade is de laatste jaren zeer beperkt geweest en heeft bij lange na de inflatie niet bijgehouden. Gezien de ontwikkelingen landelijk en speciaal in de ICT-sector is dit verklaarbaar. De nationale economie trekt weer langzaam aan en dit zien we versterkt in de ICT-sector. Binnen deze sector is het blijkbaar de moeite waard om PinkRoccade op te kopen, niet omdat het zo slecht gaat maar omdat PinkRoccade waarde toevoegt aan de koper.

In dit kader stellen we voor de matrix in het CAO-overleg zo in te vullen dat de cel "normaal/goed bij salarispositie 100-108% " het percentage 1,25 % bevat. Gekoppeld daaraan stelt CNV Dienstenbond voor om de schaalbedragen met 1,25% te verhogen.

De CAO van PinkRoccade bevat nog steeds jeugdschalen. We stellen voor om deze te laten vervallen. Tevens willen we afspreken dat er geen medewerkers worden aangetrokken met een loon dat lager ligt dan het minimum van de voor hen toegepaste schaal. Daar waar dit nu al het geval is dient het loon in de komen twee jaar in ieder geval opgetrokken te worden tot het minimum van de toegepaste schaal.

Looptijd

Gezien de ontwikkelingen op gebied van wetgeving per 1 januari 2006 stellen we voor de CAO 2005 te laten lopen tot en met 31 december 2005.

Slot

CNV Dienstenbond houdt zich het recht voor om tijdens de onderhandelingen met aanvullingen c.q. amendementen op de voorstellen te komen.