Gemeente Bergen op Zoom


Permanent wonen in recreatieverblijven

Dat was ook nodig want minister Dekker van VROM heeft gemeenten opgedragen beleid te vormen met betrekking tot permanente bewoning van recreatieverblijven. Inmiddels hebben betrokkenen een brief ontvangen waarin het beleid is uitgelegd. Als betrokkenen worden in dit verband bewoners van 'verspreide' recreatiewoningen aangemerkt en alle (mogelijke) bewoners van recreatieverblijven op campings en kampeerterreinen.
Belangrijk om te weten is dat de gemeente Bergen op Zoom campings en recreatieterreinen ziet als plaatsen waar mensen tijdelijk kunnen recreëren. Als de doorstroming van bezoekers op campings en in recreatieverblijven stagneert gaat dat ten koste van de recreatiemogelijkheden voor andere burgers. Het gaat tevens ten koste van de op toeristen gerichte bedrijvigheid. Vandaar dat de gemeente Bergen op Zoom de permanente bewoning van recreatieverblijven wil tegengaan. Of anders gezegd: de gemeente Bergen op Zoom handhaaft het verbod op permanente bewoning.

Handhaven
De rijksoverheid kent aan de handhaving van de voor het gemeentelijk grondgebied vastgestelde bestemmingsplannen grote waarde toe. Daarom krijgt de handhaving van bestemmingsplanvoorschriften voor recreatieverblijven, campings en kampeerterreinen voorrang. Permanente bewoning van recreatieverblijven is niet mogelijk om een aantal redenen. Zo levert permanente bewoning oneigenlijk gebruik van campings en recreatieverblijven op. Tevens zijn campings en recreatieverblijven en de voorzieningen op die campings afgestemd op recreëren, niet op permanente bewoning. Verder wordt de kwaliteit van de campings, uit toeristisch-recreatief oogpunt gezien, verhoogd als er een einde komt aan permanente bewoning van recreatieverblijven. Bovendien is permanente bewoning op campings en in recreatieverblijven strijdig met de betreffende bestemmingsplannen. Tenslotte levert permanente bewoning ook spanningen op omdat er uiteenlopende verblijfsdoelen zijn tussen enerzijds recreanten en anderzijds vaste bewoners van recreatieverblijven.

Gemeentelijk beleid
Vrijwel alle recreatieverblijven in de gemeente Bergen op Zoom maken deel uit van het huidige bestemmingsplan Buitengebied Oost. Permanente bewoning is zowel in het vorige bestemmingsplan als in het huidige bestemmingsplan niet toegestaan. Indien er dus permanent gewoond wordt in recreatieverblijven en op campings, levert dit strijd met het bestemmingsplan op. De gemeente is verplicht om aan deze illegale situaties een einde te maken. Uiteraard is er naar opties gekeken om niet abrupt iedere permanente bewoner op straat te zetten. Een van de opties was om bestemmingsplannen te wijzigen. De gemeente is echter tot de slotsom gekomen dat dit geen optie is binnen het beleidskader dat door de minister is gegeven. De tweede optie is het afgeven van zogenaamde Persoonsgebonden Beschikkingen (PGB). Hierbij is als het ware sprake van een 'uitsterfconstructie'. Een PGB zal afgegeven worden aan degene die op 31 oktober 2003 permanent bewoner was van een recreatieverblijf. Uiteraard is daar een aantal voorwaarden aan verbonden:
a. de beschikking is persoonsgebonden;
b. de beschikking is objectgerelateerd (dat wil zeggen: betrekking hebbend op het huidige recreatieverblijf);
c. de beschikking is niet overdraagbaar;
d. de beschikking vervalt in ieder geval bij verhuizing of overlijden van de bewoner(s);
e. het recreatieverblijf moet voldoen aan de eisen die het Bouwbesluit 2003 aan een woning stelt (dit dient o.a. te blijken uit een eventuele voor de recreatiewoning afgegeven bouwvergunning); f. de bewoning van het recreatieverblijf mag niet strijdig zijn met de milieuwetgeving;
g. na het vervallen van de beschikking zal de gemeente de recreatiebestemming actief handhaven.

Het voorstel van de minister van VROM om voor bestaande probleemsituaties het ruimtelijk beleid te verruimen betekent concreet dat zowel de houten chalets, stacaravans als de stenen recreatieverblijven aan de eisen van het Bouwbesluit voor bestaande woningen én aan de milieuwetgeving zullen moeten (gaan) voldoen om in aanmerking te komen voor een persoonsgebonden beschikking.

De PGB wordt afgegeven aan de hoofdbewoner van de recreatiewoning. De PGB zal alleen worden afgegeven als de hoofdbewoner zelf voor 1 april 2005 aangeeft dat deze voor de peildatum (1 oktober 2003) de recreatiewoning permanent bewoonde. Indien u dus meent voor een PGB in aanmerking te komen, moet u dit uiterlijk 1 april 2005 kenbaar maken bij het college van burgemeester en wethouders. Het college zal na ontvangst van de aanvraag tot het afgeven van een PGB onderzoeken of u daadwerkelijk in aanmerking komt voor een PGB. Aanvragen die na 1 april 2005 door het college worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen. Bij uw aanvraag dient u in ieder geval te vermelden:
a. uw NAW-gegevens (Naam, Adres, Woonplaats) en sofinummer en dat van uw eventuele medebewoner(s)
b. Schriftelijke stukken waaruit blijkt dat u reeds op 31 oktober 2003 het recreatieverblijf bewoonde;
c. Bouwtechnische gegevens van uw recreatiewoning (bijvoorbeeld tekeningen)
d. Afschriften van eventuele voor uw recreatieverblijf afgegeven bouwvergunningen.

Voor meer informatie over dit beleid en over de PGB kunt u op het onderstaand icoontje klikken en/of contact opnemen met dhr. F. van der Waal van het Bureau Bouwen en Wonen van de gemeente Bergen op Zoom. Zijn telefoonnummer is: 0164-277548.

Schriftelijke aanvragen voor een PGB kunt u sturen naar: College van B&W, afdeling Bouwen en Wonen, Postbus 35, 4600 AA Bergen op Zoom. Een aanvraagformulier kunt u downloaden door op onderstaand inccontje te klikken.