D66

In debat met Europees Commissie voorzitter Barroso heeft europarlementariƫr Sophie in t Veld gepleit voor maatregelen die gericht zijn op echt vernieuwend beleid: Er wordt veel gepraat over vernieuwing, maar ondertussen steken we nog steeds ons geld in oude zaken. We steken nog steeds ons geld in een oud landbouwsysteem dat ontworpen is voor de prioriteiten van de jaren vijftig, en in socialezekerheidsstelsels die ontworpen zijn voor de maatschappij van een halve eeuw geleden. Voor echte hervormingen is politieke moed nodig.

De Barroso-commissie moet oppassen voor de valkuilen waarin vorige commissies wel in vielen: Er moeten keuzes gemaakt worden en er moet politiek stelling worden genomen. Ik hoop dat deze Commissie, in tegenstelling tot de vorige Commissie, ook bereid is dat te doen en niet opnieuw waterige consensusvoorstellen zonder inhoud op tafel gaat leggen. Verandering doet bijna altijd pijn. Verandering raakt aan gevestigde belangen en dat verklaart misschien ook wel voor een deel de weerstand die er in sommige kringen bestaat. Maar hoe langer we de hervormingen uitstellen, hoe groter de pijn.

In t Veld sprak verder de hoop uit dat deze Commissie erop gaat aansturen - en ik roep ook het voorzitterschap en de lidstaten op - om te investeren in kennis en vaardigheden, in onderwijs, onderwijs, onderwijs en in innovatie, in het milieu en in de dienstenmarkt.

26-1-2005 15:54