Stadsdeel Zeeburg

Persbericht: verklaring oppositiefracties AADG, BAP, CDA, D66 en SP

Tandeloos VVD lost zichzelf op in het aloude Dagelijks Bestuur van Zeeburg.

De nasleep van het faillissement van welzijnsinstelling Alcides heeft geleid tot een allermerkwaardigste gang van zaken in Stadsdeel Zeeburg. Waar een motie van wantrouwen tegen het Dagelijks Bestuur wegens verzaking van de informatieplicht aan de Deelraad het in oktober j.l. niet haalde, werd een maand later een motie over de bestuurscultuur wel gesteund door een meerderheid van de Deelraad

Koersend op deze tweede motie nam de VVD het voortouw in het te vormen nieuwe bestuur. En wat is er van gekomen? CDA fractievoorzitter Harm-Jan van Schaik noemt het 'onbegrijpelijk en niet uit te leggen dat de VVD nu in zee gaat met exact hetzelfde bestuur waarin ze amper een maand geleden met veel stoere woorden hun vertrouwen hebben opgezegd. Is het vertrouwen met het verkijgen van het pluche ineens weer terug? Hoe geloofwaardig ben je na zon actie als partij?.'

Rosielle (D66) vult aan, 'wethouders waartegen tot tweemaal toe een motie van wantrouwen is ingediend door minimaal vijf van de acht fracties in de deelraad zouden hieruit de conclusie moeten trekken om op te stappen.'
D66-er Rosielle wijst daarnaast op het povere onderhandelingsresultaat van de VVD: 'Zij krijgen exact dezelfde portefeuille die door D66 na de verkiezingen is uitonderhandeld, terwijl ze in de raad twee keer zoveel zetels bezetten! De tam tam die wordt gemaakt over de extra parkeerplaatsen is, gezien de kosten die dit met zich meebrengt, slechts een dode mus'

De fracties van D66, CDA, AADG, BAP en SP voelen zich in de formatie buiten spel gezet. Via een persbericht hebben zij het bestuursakkoord en de naam van de nieuwe wethouder ontvangen. Hiermee is wat hen betreft al duidelijk gemaakt hoe de nieuwe bestuurscultuur zal zijn. 'Met een grotere meerderheid een akkoord sluiten achter gesloten deuren zodat de oppositie en de raad al bij voorbaat buiten spel gezet worden. Dat valt niet te rijmen met de voornemens voor een nieuwe transparante bestuursstijl, waarin een nieuwe relatie tussen bestuur en raad gezocht wordt,' aldus Netty Geleijsteen, AA/De Groenen.

Jan Vermij van de BAP hekelt de houding van PvdA en GroenLinks. Hij verwijt hen dat zij al 15 jaar met elkaar getrouwd zijn en geen ruimte geven aan een bestuur zonder een van die twee partijen. 'Het feit ligt dat ze vanaf het begin een blok hebben gevormd met samen uit samen thuis, dat paste niet na de motie van wantrouwen', aldus Vermij.

SP-er Van Dongen: 'De VVD komt nu in het Dagelijks Bestuur van Zeeburg. Dit hebben zij bereikt door een zeldzaam niveau van draaikonterij te bereiken. In oktober trok de VVD al plotseling haar steun op het laatste moment voor een motie van wantrouwen in na een achterkamertjesgesprek met stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema. In november diende zij mede een motie van wantrouwen in tegen diezelfde Tjeerd Herrema, die nu toch weer mag blijven. Dit is politiek waar toch altijd een vieze smaak aan blijft hangen'.

De gehele oppositie vraagt zich af in hoeverre het nieuwe bestuursakkoord een daadwerkelijke koerswijziging zal laten zien.

De motie van wantrouwen is zo verworden van een krachtdadig signaal tot een banale wisseling van de wacht. Kortom, de PvdA en GroenLinks lachen in hun vuistje.
Tijdens de raadsvergadering zullen de ondergetekenden dan ook een daadkrachtig nee laten horen tegen deze manier van besturen!

Amsterdam Anders/de Groenen: Netty Gelijsteen, (020) 418 10 75 Buurt Actie Partij: Jan Vermij (06) 519 766 20
Christen Democratisch Appèl: Harm-Jan van Schaik, (06) 248 977 06 Democraten 66: Macs Rosielle, (06) 512 862 30
Socialistische Partij: Mark van Dongen, (020) 665 70 62

E-mailen kan natuurlijk ook:
politiek@nettygelijsteen.nl, AADG
j.jvermij@chello.nl, BAP
cda.hjvanschaik@tiscali.nl, CDA
macsrosielle@hotmail.com, D66
m.dongen2@chello.nl, SP