Politie Zeeland


Eindhoven, maandag 31 januari 2005 (2)

Best: Criminele groepering opgepakt
Op maandag 31 januari vanaf 7.00 uur heeft de Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland actie gevoerd tegen een crimineel samenwerkingsverband dat opereerde vanuit Best. Dat gebeurde in samenwerking met collega's van de politie Brabant Zuid-Oost afdeling Best-Oirschot-Son en met collega's van de politie te Deventer

Vanmorgen werden negen verdachten uit deze groepering aangehouden in Best. Zij zijn ingesloten in de diverse bureaus in Zuid-Nederland. De verdachten (mannen en vrouwen) variëren in leeftijd van 19 tot 55 jaar. Onder leiding van de rechter-commissaris uit Den Bosch werden vier doorzoekingen verricht in Best en twee in Deventer. De doorzoeking in een van de panden in Best zal gezien het grote woonoppervlak de gehele dag in beslag nemen. Er zijn geldbedragen aangetroffen, alsmede vermoedelijk gestolen sieraden en allerlei andere goederen waaronder drie vuurwapens. Meerdere voertuigen werden eveneens in beslaggenomen.

Diefstallen
Strafbare feiten, waarvan de aangehouden mannen en vrouwen verdacht worden, bestaan uit gekwalificeerde diefstallen uit woningen en bedrijven in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Hierbij werd veelal gewerkt met het afleiden van personeel van zo'n bedrijf waarna een of meerdere leden uit de groep kans zagen toegang te krijgen tot een magazijn of kantoor. Hierbij werden kasten, kluizen en lades geopend en werden grote geldbedragen weggenomen. In kleinere bedrijven met aangrenzende huizen werden de huizen ook doorzocht. Naast geldbedragen werden ook allerhande goederen weggenomen. Verder hebben verdachten uit deze groepering in de achterliggende periode zich schuldig gemaakt aan creditcardfraude. Het strafbaar handelen van deze groepering heeft schadebedragen opgeleverd van vele tonnen. Inmiddels zijn meerdere financieel strafrechtelijke onderzoeken opgestart contra leden uit deze groepering.


Inzet

Vanmorgen werden 75 rechercheurs ingezet bij de actie. Het openbaar ministerie in Roermond leidt het onderzoek. De Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland is een samenwerkingsverband van de zes zuidelijke politieregio's en is werkzaam vanuit het politiekorps Brabant Zuid-Oost met werklocaties in Breda, 's-Hertogenbosch, Eindhoven en Born.

Informatie: Tini Gilsing, 040 - 233 26 50 of 06 54 78 39 78.





Politie Zeeland