Ministerie van Justitie

Persbericht

DNA-afname bij veroordeelden van start
31 januari 2005

Het ministerie van Justitie start vanaf morgen met het afnemen van DNA-materiaal bij veroordeelden. In eerste instantie zal de afname plaatsvinden bij personen die veroordeeld zijn (of worden) voor een gewelds- of zedendelict en die momenteel (of binnenkort) een vrijheidstraf ondergaan. Naar verwachting zal de DNA-databank nog dit jaar worden uitgebreid met 9.000 persoonsprofielen van veroordeelden. Dit is mogelijk vanwege de Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden die morgen in werking treedt.

Door het afnemen van DNA-materiaal bij veroordeelden krijgen de justitiële diensten een krachtig instrument om in de toekomst de opsporing, vervolging en berechting van daders te vereenvoudigen. Met name vanwege het feit dat het aantal persoonsprofielen in de bestaande DNA-databank zal stijgen. Dit zijn profielen waarvan het DNA-materiaal en de identiteit van betreffende persoon aan elkaar gekoppeld zijn. Dit zijn er momenteel iets meer dan 6.000. In de komende jaren zal dit aantal met enkele tienduizenden stijgen. Het aantal sporenprofielen van onbekende personen (bijv. aangetroffen bij misdrijven) bedraagt momenteel 12.000.

In de eerste fase van het omvangrijke project wordt er DNA-materiaal afgenomen van personen die veroordeeld zijn voor een gewelds- of zedendelict en die momenteel in een inrichting van de Dienst Justitiële Inrichting verblijven. Het gaat dan om de penitentiaire (jeugd)inrichtingen en de TBS-klinieken. In de toekomst worden van alle personen die voldoen aan de criteria DNA-matariaal afgenomen. Het gaat dan om personen die veroordeeld zijn voor misdrijven waarop in de wet een maximum strafbedreiging van vier jaar of meer is gesteld De afname van het materiaal gebeurt op last van de officier van justitie. Het materiaal (wangslijm) wordt vervolgens onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut om een DNA-profiel vast te stellen.

Daarnaast vindt afname plaats bij personen die vanaf morgen worden veroordeeld voor een ernstig delict. Onder die groep vallen ook personen die in afwachting van het ondergaan van hun vrijheidsbenemende straf tijdelijk nog op vrije voeten zijn en personen die veroordeeld zijn tot een taakstraf. Deze personen krijgen in eerste instantie een oproep om het materiaal af te staan. Als zij niet verschijnen kan de politie hen aanhouden waarop de personen verplicht worden het materiaal alsnog af te staan.

Alle DNA-profielen worden getoetst aan onbekende profielen uit de huidige DNA-databank wat kan leiden tot hitsen nieuwe impulsen aan bestaande opsporingsonderzoeken.