Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht
31 januari 2005

Minister van VROM heft verscherpt toezicht Lopik op

De gemeente Lopik staat niet langer onder verscherpt toezicht van de VROM-Inspectie. Dat heeft minister Sybilla Dekker van VROM besloten. De VROM-Inspectie heeft dit aan het college van burgemeester en wethouders meegedeeld. Lopik is in februari 2003 onder 'beperkt' verscherpt toezicht gesteld. Aanleiding was een onderzoek van de VROM-Inspectie naar de uitvoering van de wet- en regelgeving op het gebied van wonen, ruimte en milieu door Lopik. Hieruit bleek dat de gemeente op het onderdeel ruimtelijke ordening onder de maat scoorde.

Onrechtmatig
Het onderzoek van de VROM-Inspectie liet onder meer zien dat de gemeente in veel gevallen onrechtmatig bouwvergunningen had verleend. Ook week de gemeente regelmatig van het bestemmingsplan af. Hierbij werden onjuiste procedures gevolgd. De gemeente maakte daarnaast gebruik van buitenwettelijke beleidsregels om afwijkingen aan het bestemmingsplan toe te staan.

De inspectie heeft tijdens het verscherpte toezicht van de afgelopen twee jaar een afschrift gekregen van alle bouwvergunningen die de gemeente verleende voor bouwwerken in het buitengebied (boven de 10.000 euro). Verder heeft de gemeente ieder half jaar een voortgangsrapportage ingeleverd. Daarnaast heeft de inspectie vorig jaar een herhalingsonderzoek gehouden.

Resultaten
Uit het herhalingsonderzoek blijkt dat de uitvoering van de ruimtelijkeordeningstaken door de gemeente is verbeterd. De minister van VROM heeft daarom besloten het verscherpt toezicht op te heffen. Wel moet de handhaving door de gemeente nog beter. De gemeente heeft de VROM-Inspectie aangegeven door te willen gaan met de halfjaarlijkse voortgangsgesprekken. Dit om een verdere verbetering van de VROM-taken te kunnen doorvoeren. De inspectie is hiermee akkoord gegaan.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=19503 )