GGD Friesland


31 januari 2005

Samenwerkingsverband Jeugdgezondheidszorg en schoolmaatschappelijk werk

Vandaag ondertekenen GGD Fryslân en de St. Maatschappelijk Werk Fryslân een intentieverklaring om te komen tot een samenwerkingsverband.

De afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD en de sectie schoolmaatschappelijk werk van de St. Maatschappelijk Werk willen op de scholen nauwer met elkaar gaan samenwerken als één jeugdgezondheidsteam. Zo kan beter gebruik worden gemaakt van elkaars expertise, en kan doelmatiger en efficiënter worden gewerkt.

Beide organisaties hebben een belangrijke functie op de scholen, zowel op het basis- als op het voortgezet onderwijs.

De Jeugdgezondheidszorg van de GGD ziet bijna alle kinderen in de periodieke onderzoeken van de jeugdarts en/of sociaal verpleegkundige. Mogelijke problemen kunnen vroegtijdig worden gesignaleerd, er wordt voorlichting en advies gegeven, en zo nodig wordt doorverwezen voor verdere hulp.

Het schoolmaatschappelijk werk is een eerstelijns voorziening, die direct kan worden ingeschakeld als begeleiding, ondersteuning of hulpverlening nodig is voor kinderen en/of hun ouders.

In de praktijk wordt al zoveel mogelijk samengewerkt tussen de jeugdartsen, sociaal verpleegkundigen en de schoolmaatschappelijk werkers. Dit gebeurt tot dusverre vanuit de praktijk, op schoolniveau. Beide organisaties streven ernaar om deze samenwerking te formaliseren en om te werken als een functionele eenheid.

Om dit te realiseren wordt een tweejarig project gestart, waarin gewerkt wordt aan gezamenlijke productdefiniëring, organisatorische afstemming en gezamenlijke scholing.

Bij de uitwerking van het project zal nauw contact worden onderhouden met andere organisaties, met de betrokken scholen en gemeenten.

Het project wordt uitgevoerd op die scholen in Friesland, waar de St. Maatschappelijk Werk Fryslân het schoolmaatschappelijk werk uitvoert. De St. Maatschappelijk Werk Fryslân voert het maatschappelijk werk uit in 19 gemeenten in Friesland, en in een groot deel daarvan ook het schoolmaatschappelijk werk.

De GGD Fryslân werkt voor alle gemeenten in Friesland.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gerda Kalsbeek, communicatie-adviseur van de GGD Fryslân, T. 06 21550103