INST. VOOR PUBLIEK EN POLITIEK



Mening burgers belangrijk bij gekozen burgemeester

Volgens het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) is het de hoogste tijd om de burger te vragen naar een gefundeerde mening bij de discussie over de invoering van de gekozen burgemeester. Volgens directeur Nel van Dijk is dit tot nu toe nog niet gebeurd.

In het radio 1 programma '1 op de middag' van hedenmiddag spoorde Van Dijk minister De Graaf aan om de burgers in een vroeg stadium naar een gefundeerde mening te vragen of ze hun burgemeester wel willen kiezen. 'Leg burgers de dilemma's voor die hier spelen', riep Van Dijk op.

Uit eerder onderzoek blijkt dat mensen bij ja/nee- keuzes meestal 'ja' kiezen. Wanneer ze een reëel dilemma voorgelegd krijgen, kan dat heel andere antwoorden opleveren. Een voorbeeld van zo'n dilemma is of de burgemeester een burgervader voor alle inwoners zou moeten zijn, of dat de burgemeester een politiek profiel moet hebben. In het laatste geval zal een deel van de burgers zich niet in die burgemeester kunnen vinden. Bij een gekozen burgemeester is dit een reëel scenario.

Het Instituut voor Publiek en Politiek, bekend van onder andere de StemWijzer, pleit al jaren voor een grotere betrokkenheid van de burger bij de politiek. Zeker in kwesties als deze, die de burger immers direct aangaat, zou de politiek in een vroeg stadium naar de mening van burgers moeten vragen.

Met de invoering van de gekozen burgemeester krijgt de Nederlandse bevolking voor het eerst de mogelijkheid de burgemeester rechtstreeks te kiezen. Hiermee krijgen burgers directe invloed op de manier waarop de gemeente taken uitvoert.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het IPP: Nico Bloot, voorlichting, tel. 06 21464984
Nel van Dijk, directeur, tel. 06 53984870

31 jan 05 17:38