Politie Midden- en West Brabant

Pay Day: politie incasseert 16.000 euro aan boetes

TILBURG, 31 januari 2005

Tijdens de regionale actie Pay Day incasseerden 100 agenten van de Politie Midden en West Brabant vandaag ongeveer 16.000 euro aan boetes en 1600 dagen celstraf . In de afgelopen drie weken meldden vele wanbetalers zich n.a.v. publiciteit spontaan bij de politie om alsnog hun openstaande boetes te betalen. Daarmee is het doel van de actiedag bereikt. Naast het incasseren van zoveel mogelijk openstaande boetes en celstraffen, is een signaal afgegeven dat het onacceptabel is als mensen hun boetes niet betalen. Het is voor het eerst dat het korps een dergelijke dag organiseert en het zal zeker niet de laatste keer zijn.

Preventieve werking

Het doel van de actiedag is dat mensen alsnog hun boetes betalen of hun opgelegde straf uitzitten. Voor de regio Midden en West Brabant ging het om zon 500 inwoners die 20.000 dagen cel hebben open staan. Ook moesten ongeveer 1000 mensen nog 200.000 euro aan boetes betalen. Van deze actie gaat een preventieve werking uit. Met de actie wil de politie een signaal afgeven dat het niet acceptabel is boetes niet te betalen. De politie hoopt dan ook dat mensen in de toekomst netjes hun boetes betalen. Daarmee voorkomen zij op een onverwacht moment geconfronteerd te worden met het incassoverzoek van de politie.

Cellen vol

In de regio Midden en West Brabant werden 42 aanhoudingen verricht. Daarmee waren de beschikbare 18 cellen in de regio snel vol. Daarom zorgde het Landelijk Coördinatiecentrum Arrestanten voor plaatsingen door de rest van het land, waarna weer ruimte ontstond in onze eigen cellen.

Dagelijks werk

Voor agenten is het vorderen van openstaande boetes en celstraffen dagelijkse werk. Tijdens bijvoorbeeld politiecontroles zien agenten in de politiesystemen of mensen nog boetes of celstraffen open hebben staan. Het politiekorps Midden en West Brabant wil het signaal afgeven dat dit gedrag onaanvaardbaar is en daarom organiseerde ze deze dag. Bovendien is het streven de stapel boetes en celstraffen zoveel mogelijk terug te dringen.

Uiterst middel

Als mensen een bekeuring krijgen, ontvangen ze een acceptgiro van het Centraal Justitieel Incassobureau met het verzoek te betalen. Wanneer mensen niet betalen, wordt als uiterste middel de politie ingezet. Hetzelfde geldt voor openstaande vonnissen. Verdachten zijn niet altijd in de rechtbank aanwezig wanneer de uitspraak gedaan wordt. Na afloop krijgt de verdachte dan het verzoek zich te melden bij Justitie. Doet hij/zij dit niet dan moet de politie de verdachte aanhouden en insluiten. Dit lukt niet altijd op korte termijn en daarom blijven vonnissen en geldboetes open staan. Het politiekorps Midden en West Brabant krijgt jaarlijks zon 5000 verzoeken van het Centraal Justitieel Incassobureau om de problematiek aan te pakken.

Regionale acties

De actie maakt onderdeel uit van een serie regelmatig terugkerende controles. Tijdens die controles bundelt het Midden- en West Brabantse politiekorps haar krachten om meerdere probleemvelden in de samenleving aan te pakken. Daarbij kijkt de politie vooral naar delicten waar de burgers echt last van ondervinden. Juist die zaken waarover de inwoners van Midden en West Brabant regelmatig bij de politie klagen, worden aangepakt. Zo controleerde de politie de afgelopen maanden repressief rondom vuurwerk, verkeersveiligheid bij lagere scholen en scholen voor het voortgezet onderwijs. Ook werden zaken als niet-handsfree bellen, (brom-) fietsverlichting en alcohol in het verkeer aangepakt.

Resultaten district Tilburg


- 558 dagen celstraf


- 6000 euro boetes

Resultaten district Oosterhout


- 63 dagen celstraf


- 700 euro boetes

Opvallend in dit district is dat zeker 52 mensen in de afgelopen weken betaald hebben. In Oosterhout zelf leidde dit er toe dat er vandaag geen boetes geïnd hoefden te worden.

Resultaten district Breda


- 327 dagen celstraf


- 8000 euro boetes

Resultaten district Bergen op Zoom


- 650 dagen celstraf


- 1627 euro boetes

_______________________

Het gaat om voorlopige cijfers. Actuele cijfers volgen morgen. Dit i.v.m. administratieve verwerking van de zaken van vandaag.

Auteur: Inge van den Heuvel