Provincie Noord-Holland

Staten zeggen 'ja' tegen nieuwbouw

31-1-2005

Provinciale Staten hebben op maandag 31 januari met grote meerderheid ingestemd met de nieuwbouwplannen van de provincie naast het provinciehuis in Haarlem.

De nieuwbouwplannen van de Spaanse architect Mateo voorzien in een vergaderunit en een kantoorgebouw naast het monumentale provinciehuis aan de Dreef in Haarlem. Beide nieuwe gebouwen zijn geheel uit glas opgetrokken. Het kantoorgebouw wordt zwevend gebouwd, waardoor er weer een verband ontstaat tussen de provincietuin en het naastgelegen Frederikspark. Dat is een van de eisen van de provincie aan het nieuwbouwplan.
Tegen ontwerp stemden de PvdA, (met uitzondering van de heer Van der Paard), de SP, de Ouderenpartij Noord-Holland/VSP, de Christenunie-SGP en de heer Cornelisse van D66. De tegenstemmers vinden onder andere dat de nieuwbouw niet past in de omgeving. De tegenstemmers gaan, net als de rest van de Staten, wel akkoord met een studie naar aanpassingen van het provinciehuis, waar onder andere de Statenvergaderingen gehouden worden.
Nieuwbouw is nodig omdat de huidige kantoorgebouwen, die stammen uit de jaren vijftig en zestig, niet meer voldoen aan de arbo-eisen. Renovatie is een te dure optie. De nieuwbouw gaat 35 miljoen euro kosten en zou in 2008 gereed kunnen zijn.
De provincie gaat nu een bouwvergunning aanvragen bij de gemeente Haarlem, die getoetst zal worden aan het bestemmingsplan dat de gemeente nu ook gaat maken.

Meer informatie bij Edo Fransen, project Nieuwbouw Dreef, tel. (023) 514 41 19.

Hans Jansen

nieuwbouw Dreef