Gemeente Hoorn


Aanlegvergunning en kapvergunningen Achterom verleend

Persbericht d.d.: 31 januari 2005

Burgemeester en wethouders hebben besloten een aanlegvergunning en kapvergunningen te verlenen voor het Achterom. Het gaat om een aanlegvergunning voor het kappen en rooien van 16 bomen, een kapvergunning voor het kappen voor 16 bomen en een kapvergunning voor het kappen van 3 bomen aan het Achterom.

In mei 2004 heeft de bestuursrechter de kapvergunning geschorst omdat de op grond van het Globaal Bestemmingsplan Binnenstad benodigde aanlegvergunning ontbrak. De kapvergunning werd ingetrokken en de besluitvorming is opnieuw gedaan. De noodzakelijke verklaring van geen bezwaar van Gedeputeerde Staten is inmiddels afgegeven en heeft geleid tot het verlenen van de aanlegvergunning en de kapvergunningen.

Resultaat aanvullend onderzoek
De kapvergunning voor 16 bomen heeft een rechtstreekse relatie met de aanlegvergunning. De kapvergunning voor de 3 extra bomen is het resultaat van een aanvullend onderzoek naar de kwaliteit van de bomen. In dit onderzoek is vastgesteld dat de stabiliteit van de bomen voor en tegenover Achterom 11 en de boom naast de in- en uitrit van de voormalige St. Jozefschool aan het Achterom 19 onvoldoende is en de veiligheid van de omgeving niet kan worden gegarandeerd. Daarom is besloten ook deze bomen te kappen en te vervangen door nieuwe bomen. De drie extra te kappen bomen zijn in het bestemmingsplan aangewezen als beeldbepalend. Aangezien de kap van de bomen noodzakelijk is vanwege de veiligheid voor de omgeving hoeft daarvoor geen aanlegvergunning te worden verleend. Werken en/of werkzaamheden die het normale onderhoud betreffen zijn namelijk uitgezonderd van de aanlegvergunningplicht. Het is de bedoeling de uit de respectievelijke vergunningen voortvloeiende werkzaamheden nog dit voorjaar uit te voeren.

Ter inzage
De aanlegvergunning is in te zien bij het loket Bouwen, Wonen en Ondernemen in het stadhuis. De kapvergunningen zijn in te zien bij de afdeling Stadsbeheer in het stadhuis, Nieuwe Steen 1, te Hoorn.
---