European Union

RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

C/05/8

Brussel, 31 januari 2005

5334/05 (Presse 8)

Raad schorst eu-douanerechten in afwachting van wto-beslissing over door de verenigde staten verleende exportsubsidies

De Raad heeft vandaag een verordening vastgesteld^ tot opschorting van de aanvullende EU-douanerechten op bepaalde producten uit de Verenigde Staten van Amerika die hij in december 2003 bij Verordening (EG) nr. 2193/2003 had ingesteld, in reactie op de onrechtmatige subsidies welke door de Verenigde Staten krachtens de wetgeving inzake Foreign Sales Corporations (FSC's) werden verleend (doc. 15894/04 en 15893/04).

De nieuwe verordening behelst dat de douanerechten worden opgeschort tot 1 januari 2006 of tot zestig dagen nadat het Orgaan voor geschillenbeslechting van de WTO heeft bevestigd dat bepaalde aspecten van de opvolgwet van de FSC-wetgeving, de zogeheten American Jobs Creation Act, strijdig zijn met de WTO-verplichtingen van de Verenigde Staten. Doel van de verordening is de Verenigde Staten aan te moedigen tot volledige naleving van de WTO-voorschriften en een einde te maken aan de handelsverstoring ten gevolge van de sedert de vaststelling van de FSC-wet verleende subsidies.

De EU is van oordeel dat de vorig jaar aangenomen American Jobs Creation Act weliswaar tot intrekking van de FSC-wet heeft geleid, maar overgangsbepalingen en vrijwaringsclausules omvat die nog steeds strijdig met de WTO-voorschriften zouden kunnen blijken. Het Orgaan voor geschillenbeslechting van de WTO zal zich later dit jaar uitspreken over de vraag of bepaalde aspecten van de Jobs Act verenigbaar zijn met de WTO-regels.

De EU had in mei 2003 van het Orgaan voor geschillenbeslechting van de WTO toestemming gekregen tot tegenmaatregelen ten bedrage van 4 miljard dollar in de vorm van aanvullende rechten van 100% op de invoer van bepaalde producten uit de Verenigde Staten. Het Geschillenbeslechtingsorgaan heeft geoordeeld dat Amerikaanse ondernemingen sinds 2000 op grond van de FSC-wetgeving jaarlijks meer dan 4 miljard dollar aan onrechtmatige exportsubsidies hadden ontvangen.

---

De Raad Algemene Zaken heeft dit besluit zonder debat genomen.