Gemeente Heiloo


Verbouwing Witte kerk

Op maandag 31 januari start de verbouwing van de Witte kerk in Heiloo. In verband met het meervoudige gebruik van de Witte kerk zoals o.a. concerten en voorstellingen, is het nodig om het entreegedeelte van de Witte kerk intern enigszins aan te passen. De verbouwingsplannen zijn zeer zorgvuldig voorbereid en in overleg met de afdeling monumentenzorg van de gemeente Heiloo en de Rijksdienst voor de Monumentenzorg tot stand gekomen.

De verbouwing duurt ongeveer anderhalve maand en omvat het maken van betere en ruimere sanitaire voorzieningen en het maken van een uitgiftebuffet voor koffie en thee. Daarnaast wordt er een garderode gemaakt. Hierbij zal het houten hekwerk dat op dit moment nog aan één zijde van de entreeruimte is geplaatst, worden gedemonteerd en geheel passend in het symmetrische sfeerbeeld ter plekke, worden herplaatst als scheiding tussen entreeruimte en het schip van de kerk. Van het in de jaren zestig aangebrachte trappetje naar de orgelgalerij, wordt de knik er uit gehaald.

In verband met eisen van de brandweer wordt verder het uitgangsdeurtje aan de noordgevel verbreed, maar omdat er al een grote uitsparing in het muurwerk zat, valt dat nauwelijks op omdat er geen historisch metselwerk hoeft te worden gebroken.

Door deze aanpassing ontstaat er een praktische, maar sfeervolle entreeruimte waarbij de monumentale waarden zijn behouden en waarbij de kerk tevens geheel aan de eisen voldoet die in het kader van de gebruiksvergunning gesteld worden.

De verbouwing wordt begeleid door architect Jos P.M. Ooijevaar en uitgevoerd door het gelijknamige aannemersbedrijf.