Universiteit van Amsterdam

Persbericht

Prof. Karel van Wolferen in Maagdenhuis op Maandag (UvA)

Bijeenkomst - Irak na de verkiezingen: welke kant gaat het op?

De Universiteit van Amsterdam (UvA) begint op maandag 31 januari met een nieuwe reeks Maagdenhuis op Maandag. Onder deze titel buigen topwetenschappers van de UvA en hun gasten zich over wat onlangs ontdekt, bedacht of uitgevonden is. Universiteitshoogleraar Karel van Wolferen bijt het spits af. Een dag na de verkiezingen in Irak, geeft hij in Maagdenhuis op Maandag een overzicht van wat we nu met redelijke zekerheid kunnen zeggen over welke kant het met Irak opgaat.

De naam Irak is nu al shorthand voor een reeks politiek betekenisvolle onderwerpen die straks wellicht als de belangrijkste van de eerste decennia van de nieuwe eeuw gezien zullen worden, stelt Van Wolferen. Onder meer duidt het de ommekeer van de Amerikaanse rol in de wereld, en het symboliseert hoe onverantwoordelijke besluitvoering van een regering catastrofale gevolgen kan hebben. De werkelijke situatie in Irak blijft grotendeels verborgen voor belangstellenden elders ter wereld, omdat journalisten letterlijk de deur niet uit durven, tenzij ingebed in een militair konvooi. In zijn voordracht onderwerpt Van Wolferen de situatie in Irak vlak na verkiezingen aan een analyse.

Formule

Elke eerste maandag van de maand zijn er in het kader van Maagdenhuis op Maandag gesprekken aan de Ronde tafel van de rector. Aan die tafel becommentariƫren gasten van binnen en buiten de universiteit onderwerpen uit de actualiteit. De zeven universiteitshoogleraren van de UvA, die een belangrijke bijdrage leveren aan de profilering van de universiteit, treden de andere maandagen op als gastheren. Wekelijks verzorgen zij een Kort bericht van het kennisfront. De universiteitshoogleraren of door hen uitgenodigde gastsprekers nemen in een korte voordracht bijzondere ontwikkelingen in de wetenschap onder de loep en leggen deze bloot voor niet-specialisten. Het eerste blok van Maagdenhuis op Maandag loopt door tot in april dit jaar; het tweede loopt van september tot en met november.


Locatie en tijd
Universiteit van Amsterdam, hal van het Maagdenhuis, Spui 21, Amsterdam. Elke maandag van 17.30 tot 18.00 uur. Zie voor actuele informatie www.uva.nl.



Universiteit van Amsterdam