Verbond van Verzekeraars

Kamer wil snellere afwikkeling letsel

De Tweede Kamer steunt minister Donner in zijn streven naar een snellere en minder belastende afwikkeling van letselschaden. Dat was de belangrijkste uitkomst van een kort plenair debat over letselschade, dat vorige week plaatsvond.

Volgens een motie, die tijdens het overleg werd behandeld, moet Donner bevorderen dat verzekeraars meer inzicht geven in de duur van de afwikkeling van letselschaden. De motie was bedoeld als aanmoediging voor de initiatieven die al lopen én als aansporing om versnelling van zaken te bewerkstelligen, aldus Aleid Wolfsen (PvdA), een van de indieners. Zo vatte Donner het verzoek ook op. Het Verbond beschouwt het verzoek van de Kamer als een ondersteuning van zijn activiteiten om de afhandeling van letselschade te versnellen.

Beter kiezen
Sommige letselschadeprocedures duren jaren, en het is lang niet altijd duidelijk wat daarvan de oorzaak is. Volgens Lousewies van der Laan (D66) moeten verzekeraars daar meer duidelijkheid over geven, zodat mensen beter een keuze kunnen maken tussen de ene of andere maatschappij. Een van de factoren echter waarom sommige zaken lang duren, heeft te maken met de vaststelling van aansprakelijkheid voor letselschade. Die moet worden betaald door de verzekeraar van de eventueel aansprakelijke (tegen)partij, en niet door de verzekeraar van het slachtoffer.

Veel initiatieven
Intussen zijn de afgelopen tijd door vrijwel alle betrokken partijen tal van initiatieven ontwikkeld om de afhandeling van letselschade te versnellen. Om er enkele te noemen: de Universiteit van Tilburg doet onderzoek of het hele letselschadetraject kan worden genormeerd en gestandaardiseerd. Het Nationaal Platform Personenschade (NPP) heeft onlangs een nieuwe website gelanceerd waarop informatie staat voor slachtoffers over het hele traject. Ook heeft het NPP richtlijnen voor schadeposten opgesteld. Met de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit wordt bovendien gewerkt aan standaardisatie van de vraagstelling door medisch deskundigen. Verder houdt het Personenschade Instituut van Verzekeraars (PIV) audits bij verzekeraars op naleving van alle codes, aanbevelingen en bedrijfsregelingen, en er wordt gewerkt aan normering van buitengerechtelijke kosten. Bij al deze activiteiten en initiatieven zijn verzekeraars nauw betrokken. Medewerking van met name belangenbehartigers van slachtoffers is echter noodzakelijk om de initiatieven te laten slagen.

Verzekerd!, januari 2005