Socialistische Partij

De Wit vraagt opheldering over vermeende wantoestanden in Belgische kerncentrale

31-01-2005 * SP-Kamerlid Jan de Wit heeft opheldering gevraagd over de veiligheidssituatie in de kerncentrale van het Belgische Mol, vlakbij de grens met Nederland. Volgens berichtgeving in België is daar in de jaren negentig een loopje genomen met veiligheidsmaatregelen. Daar zouden vooral honderden medewerkers van onderaannemers, zoals schoonmakenbedrijven, het slachtoffer van zijn geworden.

Jan de Wit Vier anonieme ex-werknemers van de centrale hebben zondagavond in het programma Vlaanderen NV van de Vlaamse publieke televisiezender VRT hun verontrustende verhaal gedaan. Het is nog onduidelijk hoeveel Nederlandse personeelsleden van onderaannemers aan te hoge stralingsrisico's zouden zijn blootgesteld. Werknemers kregen volgens de oud-werknemers onvoldoende beschermende kleding of moesten te lang werken in risicozone's met een te hoge nucleaire straling. Ook moesten zij zich aan het einde van hun werkdag vaak douchen met radioactief besmet water.

Volgens de ex-werknemers zijn tal van collega's en medewerkers van onderaannemers als gevolg van de stralingsrisico's overleden of kampen zij nu met kanker. Belgische vakbonden zouden een oogje toe hebben geknepen om de werkgelegenheid in de economisch achtergestelde regio rond Mol niet op het spel te zetten. De directie van de exploitant van de kerncentrale SCK zei dat de klachten van de vroegere medewerkers zwaar overtrokken zijn.

Jan de Wit wil dat staatssecretaris van Hoof opheldering verschaft over de werkzaamheden en arbeidsomstandigheden van Nederlanders in Belgische kerncentrales, hun gezondheidstoestand en eventuele schadevergoedingen voor slachtoffers, mochten die er inderdaad zijn.