IHC Caland NV

PERSBERICHT - IHC Caland N.V. 31 januari 2005

OPERATIONELE WINST HOGER DAN PROGNOSE EN

EEN POSITIEF VOORUITZICHT VOOR HET NIEUWE, PUUR OFFSHORE GERICHTE BEDRIJF

Hoofdpunten

. Voorlopige netto winst na belastingen voor 2004 van US$ 46 miljoen na aftrek van een netto last van US$ 68 miljoen gerelateerd aan de verkoop van de Scheepsbouwdivisie. Netto operationele winst van US$ 114 miljoen voor de bijzondere last, hoger dan de prognose, zal de basis zijn voor een 50% dividend voorstel. . Verwachte netto winst na belastingen van US$ 125 miljoen voor 2005 onder de nieuwe IFRS verslaggevingregels. . Geen verdere invloed op de resultaten van 2005 als gevolg van de verkoop van de scheepswerven. . Het contract voor de lease en exploitatie van een FPSO voor het Kikeh veld in Maleisië is toegekend aan een joint venture van Single Buoy Moorings en MISC.


1. Financieel

Over 2004 is een (nog niet door de accountants gecontroleerde) nettowinst na belastingen behaald welke thans geschat wordt op US$ 46 miljoen (US $ 1,39 per aandeel). Dit resultaat is onder aftrek van een netto last van US$ 68 miljoen voor de afschrijving van de volledige boekwaarde van de Scheepsbouwdivisie, waarvoor midden januari 2005 een verkoop-overeenkomst is getekend.

De afwaardering van de boekwaarde van de Scheepsbouwdivisie zal worden aangemerkt als bijzondere lasten, en het dividendvoorstel zal worden gebaseerd op circa 50% van het resultaat exclusief deze bijzondere lasten (US$ 114 miljoen of US$ 3,44 per aandeel). Dit is in overeenstemming met de verwerkingswijze over de twee vorige boekjaren, toen de kosten verbonden aan de herstructurering en vervolgens de sluiting van van der Giessen de Noord eveneens als bijzondere lasten werden beschouwd.

De omzet, in de vorm van afgeleverde opdrachten, was laag in 2004 en daalde naar US$ 1340 miljoen (2003: US$ 1849 miljoen). Deze afname was groter dan verwacht doordat oplevering van de SNEPCO Bonga en Exxon

Yoho FSO turnkey projecten naar 2005 verschoof. De Offshoredivisie in haar geheel genereerde een netto winst na belastingen welke thans geschat wordt op US$ 101 miljoen (2003: US$ 96,9 miljoen). De rest van het geconsolideerde resultaat is gegenereerd door het feit dat de Scheepsbouwdivisie weer winstgevend was, een positief resultaat van NKI, winsten op de verkoop van vastgoed en verdere inkomsten en kosten in de houdstermaatschappij.

Zonder het effect van de verkoop van de Scheepsbouwdivisie zijn zowel de kasstroom met US$ 310 miljoen en EBITDA met US$ 385 miljoen hoger dan de eerdere prognoses van de groep.

Langlopende schulden verminderden van het niveau van midden 2004 tot minder dan US$ 1,3 miljard en de liquiditeitspositie aan het eind van het jaar was met US$ 146 miljoen bevredigend. Investeringen bedroegen US$ 245 miljoen.


2. Ontwikkeling in de orderportefeuille

2.1 Opleveringen 2004

Opleveringen in 2004 omvatte de volgende grote contracten:

. Een CALM-boei voor zeer diep water voor de ontwikkeling van het Kizomba A veld van ExxonMobil voor de kust van Angola. . Zeven CALM terminals voor klanten in Nigeria, India, Yemen, Engeland, Verenigde Arabische Emiraten en Indonesië. . Een 'turret' systeem aan Teekay voor de afmering van een FSO in het Big Oil veld in Thailand. . 's Wereld's grootste snijkopzuiger voor Jan de Nul. . Twee 16000m3 sleephopperzuigers voor Boskalis.

2.2 Nieuwe opdrachten 2004

De waarde van de nieuwe opdrachten bedroeg US$ 1839 miljoen (US$ 1387 miljoen zonder de scheepsbouw) en een selectie van de belangrijkste nieuwe opdrachten, al eerder genoemd in voorgaande persberichten, omvat:

In de Offshoredivisie:

. Bevestiging van Woodside voor de volledige contractomvang voor de levering van het afkoppelbare 'turret' afmeersysteem voor de FPSO voor het Enfield veld bij Noord West Australië. . De verkoop van de kleine FPSO Jamestown aan Trafigura. . De opdracht van Enterprise Products Operating L.P. voor de levering van de romp en het afmeersysteem van een halfafzinkbaar productieplatform voor de Independence Hub faciliteit in de Golf van Mexico (voorheen Atwater Valley). . Het EPC contract van Agip KCO voor drie 'Flash Gas Compression Barges' voor het Kashagan veld in de Kaspische Zee voor de kust van Kazakhstan. . Een driejarig contract van Petronas Carigali (Turkmenistan) Sdn. Bhd. Voor een 'Extended Well Test' systeem in de Kaspische Zee voor de kust van Turkmenistan, bestaande uit een productieplatform voor het accommoderen van de olie procesinstallatie en een kleine FSO. . Een contract van Petrobras voor de lease en exploitatie van een FPSO voor het Golfinho veld voor een vaste periode van zeven jaar met opties voor daarop volgende verlengingen. . Een 'Front End Engineering and Design' (FEED) studie voor een SeaStar TLP voor het Neptune veld van BHP Billiton in de Golf van Mexico. . Tien turnkey opdrachten voor de levering van CALM-boeien of complete CALM terminals voor klanten in China, Korea, India, Verenigde Arabische Emiraten, Indonesië, Nigeria, Ghana en Mexico.

In de Scheepsbouwdivisie:

. Een contract voor de levering van twee Ro-Pax ferries voor de Deense maatschappij Bornholmstrafikken. . Een contract van Tenix Defence PTY, Ltd. uit Australië voor een multi-functioneel schip voor de marine van Nieuw Zeeland.

. Een opdracht voor een offshore bevoorradingsschip van de Noorse maatschappij Solstad Shipping AS. . Contracten voor standaard snijkopzuigers van het Beaver type bestemd voor baggeraannemers in Iran, Letland, Columbia en Indonesië.

2.3 Orderportefeuille eind 2004

De waarde van de orderportefeuille aan het einde van 2004 bedroeg US$ 5299 miljoen (US$ 4708 miljoen zonder de Scheepsbouwdivisie), vergeleken met US$ 4760 miljoen (US$ 4034 miljoen zonder de Scheepsbouwdivisie) ultimo 2003. In de orderportefeuille is begrepen de nominale contractwaarde van de zeventien langlopende lease- en exploitatiecontracten voor FPSO's en FSO's van de groep.

2.4 LAATSTE ONTWIKKELING: KIKEH FPSO

IHC Caland's volle dochter Single Buoy Moorings Inc, in joint venture met Malaysia International Shipping Corporation Berhad (MISC), heeft vandaag 31 januari 2005, de opdracht ontvangen voor een lease en exploitatie contract voor een FPSO voor installatie in het Kikeh veld in Blok K voor de kust van Maleisië, geëxploiteerd door Murphy Sabah Oil Co Ltd onder een 'Production Sharing Agreement' met Petronas.

De contracten zijn voor een vaste periode van acht jaar met opties voor verlengingen met vijf periodes van elk drie jaar. De eerste olieproductie is gepland voor de tweede helft van 2007.

De FPSO zal gebaseerd worden op de ombouw van een van de Stena "C" klasse tankers die recentelijk gekocht zijn door SBM. Het systeem zal een procesinstallatie voor het produceren van 120000 vaten per dag omvatten en uitgerust worden met faciliteiten van grote capaciteit voor het behandelen en herinjecteren van het geproduceerde water en gas. De FPSO zal permanent worden afgemeerd in een waterdiepte van 1320 meter door middel van een uitwendig 'turret' systeem.

Het aandeel in de waarde van deze opdracht voor de orderportefeuille van IHC Caland bedraagt meer dan US$ 400 miljoen. Daar deze opdracht ontvangen is na het einde van 2004 is dit bedrag niet inbegrepen in de getallen onder punt 2.3.


3. Verwachtingen voor 2005

Onder IFRS is de verwachte netto winst na belastingen van de groep in haar nieuwe samenstelling US$ 125 miljoen. Er is in 2005 geen verdere invloed te verwachten op de resultaten als gevolg van de verkoop van de scheepswerven.

De langlopende lease- en exploitatiecontracten van de vloot van FPSO's en FSO's zullen ongeveer 75% van de netto winst genereren bij een omzet van US$ 575 miljoen, turnkey leveringscontracten de overblijvende 25%.

Volgens de prognose zal EBITDA stijgen tot US$ 420 miljoen en de kasstroom tot US$ 345 miljoen. Investeringen zullen naar verwachting ook oplopen tot US$ 550 miljoen.


4. IFRS

Door de accountants gecontroleerde aansluitingen van zowel begin- als eindvermogen en de resultaten over 2004, zoals vastgesteld onder de huidige waarderingsgrondslagen, naar de overeenkomstige cijfers onder IFRS zullen worden verstrekt bij de halfjaarcijfers 2005 van de groep, en in het jaarverslag over 2005, in overeenstemming met de overgangsbepalingen.

Het eigen vermogen per 31 december 2004 zal naar verwachting met meer dan US$ 50 miljoen afnemen. De voornaamste redenen voor deze cumulatieve aanpassing zijn de wijziging van de afschrijvingsmethode naar lineaire afschrijving, en het elimineren van geactiveerde verkoop- en algemene kosten uit de boekwaarde van materiele vaste activa. Deze combinatie van aanpassingen zal overigens een positief effect hebben op de winsten uit de leasevloot vanaf 2006.

Zoals eerder vermeld, is de winstverwachting voor 2005 bepaald overeenkomstig de IFRS verslaggevingregels. Volgens de thans gehanteerde waarderingsgrondslagen zou de verwachte netto winst naar schatting ongeveer US$ 10 miljoen hoger zijn (US$ 135 miljoen). De belangrijkste elementen van dit verschil zijn:

. lineaire afschrijving volgens IFRS, in plaats van de annuitaire methode, leidt tot hogere afschrijvingslasten in 2005. . het onder IFRS niet meer activeren van verkoop- en algemene kosten in de boekwaarde van materiele vaste activa leidt tot lagere dekkingsresultaten, maar resulteert ook in lagere afschrijvingen. . op goodwill wordt niet langer systematisch afgeschreven, maar deze wordt jaarlijks getoetst op waardedaling. . de kosten van werknemersopties worden onder IFRS ten laste van het resultaat gebracht.

De verwachting van het resultaat over 2005 houdt nog geen rekening met mogelijke verschillen welke het gevolg zijn van de toepassing van IAS 39 omtrent opname en waardering van financiële instrumenten. Deze standaard is van belangrijke betekenis voor de groep, welke een beleid voert van volledige afdekking van zowel valuta- als renterisico's. Elk niet-effectief zijn (als gedefinieerd in de standaard) van dergelijke dekkingstransacties zal leiden tot schommelingen in de marktwaarde hiervan, welke in de resultatenrekening moeten worden verwerkt. Ondanks deze ontwikkelingen handhaaft de groep haar beleid van volledige afdekking.

Naar de toekomst gezien verwacht de groep dat onder IFRS de schommelingen in de resultaten groter zullen zijn dan onder de huidige verslaggevingregels.

De eerder vermelde waarde van de orderportefeuille ultimo 2004 is nog steeds op basis van omzetverantwoording bij oplevering van turnkey contracten. Onder IFRS zullen dergelijke opdrachten worden verwerkt op basis van het percentage gereed; het nog uit te voeren deel van de orderportefeuille is op deze basis circa US$ 500 miljoen lager dan voornoemde waarden, rekening houdend met het huidige stadium, waarin projecten voor oplevering in 2005 en later zich bevinden.


5. Marktontwikkelingen voor 2005

Na anderhalf jaar van trage ontwikkelingen in de markt is het nu duidelijk dat er een sterke opleving van de activiteiten in gang gezet is en met de toenemende vraag naar olie en gas vanuit Azië, met name China en India, is het meer dan waarschijnlijk dat dit een blijvend verschijnsel is en niet een zeepbel zoals het geval was in 2001 en 2002.

In de leasesector hebben de recente successen in Turkmenistan, Brazilië en Maleisië de orderportefeuille van het bedrijf omhoog gestuwd. Bovendien blijft de visie van de Groep dat in 2005 in de industrie vijf, of mogelijk zes, FPSO lease contracten zullen worden aanbesteed, onverminderd geldig. Dit omvat projecten in Australië, Mauritanië, Mexico en Brazilië alsmede de potentiële verdere ontwikkeling van 'generieke' FPSO's door de grote oliemaatschappijen, voornamelijk in West Afrika.

In de sector van turnkey leveringen zullen de projecten zich ontwikkelen rond drie soorten producten:

. De traditionele afmeersystemen zoals CALM-boeien, export terminals voor zeer diep water en grote gecompliceerde 'turret' systemen. . Volledige drijvende faciliteiten zoals FPSO's, FSO's en productie pontons. . De producten van Atlantia, die nu zowel TLP's als halfafzinkbare platforms omvatten. Deze faciliteiten zijn in het bijzonder gevraagd voor olie- en gasproductie van velden in zeer diep water, daar zij een competitief alternatief bieden voor 'tie-back' veldontwikkelingen. Het is de verwachting dat deze producten in toenemende mate een belangrijk deel zullen vormen van de activiteiten van de groep.

De activiteiten van de Groep in de services en reservedelensector blijven groeien en leveren goede resultaten op. De bouw van het nieuwe diepwater installatieschip verloopt volgens de planning en oplevering wordt verwacht op schema in januari 2006. Zij zal bijdragen tot de groei van de omzet en het resultaat van deze divisie in de komende jaren.

De Gas Business Development Groep is druk met verscheidene projecten, inclusief een betrokkenheid bij de grote 'Floating Storage and Regasification Units' voor de Amerikaanse markt daar het er naar uit ziet dat de grote oliemaatschappijen deze kapitaalintensieve faciliteiten zelf willen leiden, tenminste in het begin van deze nieuwe ontwikkeling. Daarom gaat de groep voort met het ontwikkelen van gespecialiseerde afmeer- en overslagsystemen, daar deze producten een belangrijke rol zullen spelen in toekomstige leveringscontracten voor componenten.


6. Conclusie

De sterk toenemende vraag naar de producten van de groep in de tweede helft van het jaar heeft er echter toe geleid dat de resultaten aanzienlijk hoger zijn dan de prognose (voor bijzondere lasten).

Er is tevredenheid over de verbetering in de gang van zaken bij Atlantia. Het is te verwachten dat de vraag verder zal toenemen en dat faciliteiten voor zeer diep water een belangrijk element zullen vormen in de toekomstige groei van IHC Caland.

Ook het succes met het behalen van het FPSO lease- en exploitatiecontract van Petrobras, in een situatie met zeer agressieve concurrentie, is bemoedigend.

In tegenstelling tot een jaar geleden, is het nu met vertrouwen dat het bedrijf in staat is om prognoses te geven voor de resultaten van 2005

Hoewel de invoering van IFRS een negatieve invloed zal hebben op 2005 en tot grotere schommelingen zal leiden, heeft de groep het vaste vertrouwen dat 2005 een goed jaar zal zijn.


7. Conference call

De directie van IHC Caland is beschikbaar om de inhoud van dit persbericht te bespreken tijdens een conference call op maandag 31 januari om 16.00 uur. Inbelnummer is +31 20 5315851.

Onder inbelnummer +31 70 3154300 is een herhaling van de conference call gedurende 48 uur beschikbaar. Herhaal code 013 105.


8. Financiële agenda

|Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders    |11 februari    |
|                                                        |2005           |
|Definitieve resultaten 2004 - Persbericht               |4 april 2005   |
|Definitieve resultaten 2004 - Presentatie aan analisten |5 april 2005   |
|Amsterdam en Londen                                     |               |
|Jaarverslag 2004                                        |Begin mei 2005 |
|Algemene Vergadering van Aandeelhouders 2005            |20 mei 2005    |
|Ex Dividend Datum                                       |24 mei 2005    |
|Resultaten over het eerste halfjaar 2005 - Persbericht  |29 augustus    |
|                                                        |2005           |
|Resultaten over het eerste halfjaar 2005 - Presentaties |30 augustus    |
|aan analisten (Amsterdam en Londen)                     |2005           |
Bedrijfsprofiel

IHC Caland, leverancier van materieel en services voor de offshore olie-industrie.

IHC Caland N.V. is de beursgenoteerde Nederlandse houdstermaatschappij van een groep van internationale maritiem-technische bedrijven. Het werkterrein van de groep omvat het ontwerpen en het wereldwijd leveren van werktuigen, schepen, complete systemen en diensten aan de offshore olie-industrie.

De productlijn omvat:

. Drijvende (overslag)systemen voor ruwe olie, geraffineerde producten, LPG en LNG, veelal gebaseerd op het éénpunts-afmeerprincipe, 'Floating (Production) Storage and Offloading Systems' of kortweg F(P)SO's en andere drijvende productie systemen gebaseerd op schepen, halfafzinkbare platformen en 'Tension Leg Platforms' (TLP's).

Olie- en gasproductiediensten worden aangeboden middels FPSO's, welke eigendom zijn van de groep en door haar worden geëxploiteerd.

Constructie- en installatiewerk buitengaats.

Bijzondere ontwerpen en componenten voor dynamisch positioneerbare boorschepen, zelfheffende boorplatforms, 'jack-up' platforms voor de civiele aannemerij, offshore kranen met groot hefvermogen, hefsystemen, half afzinkbare kraanschepen en andere gespecialiseerde werkschepen.

De Raad van Bestuur Schiedam, 31 januari 2005

Voor nadere informatie:
IHC Caland N.V.
Karel Doormanweg 66
3115 JD Schiedam

Postadres:
Postbus 31
3100 AA Schiedam

Contactpersoon: Ir. Hans Peereboom, Investor Relations Manager Telefoon: (+377) 92051434
Telefax: (+377) 92058940
E-mail: hans.peereboom@singlebuoy.com
Website: www.ihccaland.nl


---- --