Socialistische Partij

Geheim onderzoek noemt overheid als dader milieudelicten

31-01-2005 * SP Tweede-Kamerlid Krista van Velzen roept de minister van Binnenlandse Zaken op het matje om tekst en uitleg te geven over een geheim KLPD-rapport waaruit blijkt dat het bijzonder slecht gesteld is met de bestuurlijke integriteit van gemeentelijke en provinciale milieuambtenaren. Van Velzen: "Maanden lang heb ik het kabinet verzocht om een reactie op dit rapport, vooral op het genoemde gebrek aan integriteit bij de overheid. De regering kan zich niet langer blijven verschuilen achter een juridische uitleg over de geheimhouding."

Krista van Velzen De Kamer heeft zelfs niet vertrouwelijk inzage gekregen in dit alarmerende rapport. Van Velzen: "Ik vind het prima om het vertrouwelijk te behandelen, het strafrechtelijk onderzoek moet immers niet geschaad worden. Maar er staan niet alleen zaken in die voor het strafrecht van belang zijn, maar ook feiten die zeer belangrijk zijn voor de politiek. Die moeten we in de Kamer kunnen bespreken."

Inmiddels is het rapport in handen van diverse media gekomen die er vandaag over gaan publiceren. Van Velzen eist dat de betrokken ministers dinsdag bij het mondelinge vragenuur tekst en uitleg geven over het gebrek aan handhaving, het gebrek aan zicht op de omvang van zware milieucriminaliteit, de aantijging dat de overheid zich in een aantal zaken als dader manifesteert en de mening van 54% van de geïnterviewde ambtenaren dat er sprake is van aantasting van de bestuurlijke integriteit, waarom de Kamer daar niet van op de hoogte is gebracht en wat het Kabinet gaat doen met deze onderzoeksconclusies.

Uit het rapport blijkt dat geconstateerde milieudelicten bewust op de plank blijven liggen, of niet eens worden overgedragen om onderzocht en vervolgd te worden. Als oorzaken worden een gebrek aan capaciteit, kennis en integriteit genoemd. De onderzoekers betwijfelen ook de bestuurlijke integriteit.

Het rapport meldt onder andere dat overtredingen van de diervoederwetgeving een structureel karakter hebben, met alle risico's voor de volksgezondheid, de handhaving en regulering zijn versnipperd waardoor normoverschrijdend gedrag niet wordt opgemerkt dan wel gehandhaafd. Zo blijkt dat bij het recente voedselschandaal waarbij het verboden hormoon MPA werd bijgemengd in diervoer, er ook MPA is verwerkt in sausen voor menselijke consumptie. Een terugroepactie kon niet voorkomen dat een deel in de consumptieketen belandde.

Van Velzen: "De overheid blijkt laks in handhaving te zijn en geeft onterecht vergunningen af. Dit kabinet heeft fraudebestrijding en integriteit van de overheid hoog in het vaandel staan, maar weigert deze zaken bespreekbaar te maken. Ik heb er geen enkel vertrouwen in dat het Kabinet uit zichzelf iets doet met de conclusies van dit rapport, dus de Kamer zal daar bovenop moeten gaan zitten."