Socialistische Partij

"Gedwongen pillen slikken voor ploegendienst gaat te ver"

31-01-2005 * Volgens SP-Kamerlid Jan de Wit is het onwenselijk dat een werkgever zijn werknemers kan verplichten tot medicijngebruik, als die werknemers lichamelijke klachten krijgt van het draaien van ploegendiensten. Na een reorganisatie moest een werknemer in drieploegendienst gaan werken. Hij vond dit medisch niet verantwoord, omdat hij door de nachtdienst maagdarmklachten kreeg en de bijwerkingen van de medicijnen onacceptabel vond.

Jan de Wit De werkgever bestreed dat er sprake was van medische problemen. Daarop legde de werknemer de zaak voor aan de kantonrechter in Sittard, die de werkgever in het gelijk stelde. De SP maakt de kwestie van gedwongen medicijngebruik nu aanhangig in de Tweede Kamer.

De kantonrechter wilde wel eerst weten of de werknemer daadwerkelijk gezondheidsklachten krijgt als hij in de nachtdienst werkt. Daarom vroeg hij een onderzoek door een medisch specialist aan. De specialist acht het zeer waarschijnlijk dat de werknemer maagdarmklachten krijgt in een meerploegendienst. Hij zou deze klachten echter verhelpen door medicijnen, de zogenaamde `protonpompremmers' te gebruiken.

De werknemer vond dat niet van hem kon worden gevraagd medicijnen te gaan gebruiken om in ploegendienst te kunnen werken. Bovendien hebben die medicijnen bijwerkingen en hij was bang dat hem hetzelfde zou overkomen als zijn oom. Die had aan dezelfde klachten geleden en was al op 47-jarige leeftijd overleden.

Volgens de kantonrechter viel het wel mee met die bijwerkingen. Uit onderzoek zou volgens hem blijken dat de bijwerkingen over het algemeen mild zijn. De rechter gaf de werkgever gelijk. Uit de Medicijnwijzer van Achmea blijkt echter dat de medicijnen wel degelijk bijwerkingen hebben. Jan de Wit heeft minister De Geus van Sociale Zaken gevraagd hoe die staat tegenover gedwongen medicijngebruik voor werknemers.