Gemeente Amsterdam

Nieuwe leerbanen
31 januari 2005 - Djoe Lan Tan

Dit jaar worden in Amsterdam ten opzichte van vorig jaar honderden extra stageplekken en leerwerkbanen gecreëerd. Het bedrijfsleven levert hieraan een belangrijke bijdrage. Zij zal circa 600 extra plekken realiseren. Bij de gemeente zijn 400 plaatsen beschikbaar.

Dit is 100 meer dan vorig jaar. Dit werd bekendgemaakt tijdens het ambtswoninggesprek door wethouders Ahmed Aboutaleb, Frits Huffnagel en Hester Maij in aanwezigheid van alle betrokkenen zoals CWI, MKB-Amsterdam, het ROC en de gemeente.

Aanleiding

Recente gebeurtenissen in de stad hebben het belang van integratie via de werkvloer van bedrijven nog weer eens onderstreept. Het college van B&W wil de huidige goede samenwerking met het bedrijfsleven aangrijpen om uitsluiting van Amsterdammers te voorkomen. De bestaande aanpak via het project MKB-Leerbanen en andere initiatieven worden daartoe geïntensiveerd. Inmiddels krijgt de Amsterdamse aanpak ook navolging in omliggende gemeenten, zoals Haarlem.

Huffnagel in gesprek
Wethouder Huffnagel: "Gemeente en bedrijfsleven moeten de handen inéénslaan. Voor jongeren is het belangrijk om een stageplek te vinden, zodat zij zich goed kunnen oriënteren op de arbeidsmarkt. Als college spreken we met Amsterdamse werkgevers om de instroming te bevorderen op de arbeidsmarkt. Wij willen de jongeren een helpende hand bieden met het zoeken naar een stageplaats. Dit levert uiteindelijk een positieve bijdrage aan het bedrijfsleven."

Leerbanen en stages zijn belangrijk voor het behalen van een diploma en voor het opdoen van werkervaring. Jongeren mogen niet zonder diploma op straat komen staan. Door extra leerbanen te creëren wil de gemeente jongeren een goede start te geven zodat ze hun diploma kunnen halen en makkelijker werk kunnen vinden.

Gemeente en bedrijfsleven zijn overtuigd van de kansen voor jongeren die willen, kunnen en gemotiveerd zijn. Zij zijn gemotiveerd hen de kans te geven die ze verdienen. Ze horen erbij en zijn belangrijk. Leerbanen bieden ondernemers de kans een deel van de opleiding van de medewerker voor hun rekening te nemen en de instroom van jong talent en de aantrekkelijkheid van hun bedrijfstak te verbeteren. Via een speciale aanpak slagen de partijen er in om versneld vele bedrijven als erkend leerbedrijf te erkennen.

Midden- en Kleinbedrijf (MKB)

Het MKB-Leerbanenproject, waarbij MKB-Amsterdam, vmbo- en mbo-scholen in de stad, het CWI en de gemeente Amsterdam samenwerken om leerbanen beschikbaar te krijgen, is een groot succes. De doelstelling was om in de periode tot 2006, 1000 van deze MKB-Leerbanen te realiseren. Inmiddels zijn er binnen 1 jaar 1050 MKB-Leerbanen aangeboden aan jongeren in het vmbo.

Portret

Directeur MKB-Amsterdam, Eise van der Sluis: "Het Amsterdamse bedrijfsleven neemt haar verantwoordelijkheid om te zorgen dat leerlingen goed geschoold worden en zo een goede kans maken op een baan. Dit is niet alleen voor de jongeren belangrijk, maar ook voor goede geschoolde medewerkers in de bedrijven op korte en lange termijn. Een gemeentelijke overheid die oog heeft voor de randvoorwaarden die ze voor ondernemers moet invullen om hen uit te dagen en masse scholieren op leerbanen in dienst te nemen kan op ons blijvende enthousiasme rekenen."

Wethouder Aboutaleb: "Er zijn veel ondernemers die het belang van stageplaatsen inzien, maar het moeilijk vinden om eraan te beginnen. De verplichte regels voor certificering en begeleiding worden als hinderlijk ervaren. Over het eerste praten we met staatssecretaris Rutte om daar verandering in aan te brengen. Wat betreft de begeleiding onderzoek ik of Jongerenloketten hierin een taak zal geven. Als de uitkomsten uit dit onderzoek positief zijn dan begint het experiment in de Diamantbuurt."

© Gemeente Amsterdam