Gemeente Dinkelland


Afdeling PBC, team Communicatie

PERSBERICHT


Van: Birgit Boode
Datum: 31 januari 2005
Betreft: Gemeentelijk Groenplan Dinkelland

Gemeentelijk Groenplan Dinkelland: Gemeente Dinkelland wil meer streek-eigen groen

Het college van B&W van de gemeente Dinkelland heeft het Gemeentelijk Groenplan Dinkelland vastgesteld. Het doel van dit Gemeentelijk Groenplan is de kwaliteit van de gemeentelijke groenstructuur te verbeteren. De gemeente Dinkelland wil hiermee het karakteristieke dorpse, cultuurhistorische en het toeristische karakter van de gemeente versterken. Daarnaast biedt dit groenbeleidsplan een belangrijke leidraad voor het toekomstige groenbeheer. Ook wil de gemeente de bewoners zo goed mogelijk betrekken bij hun leefomgeving en de plannen die daarvoor gemaakt worden.

Het groenbeleid vormt de leidraad voor het toekomstige groenbeheer van de gemeente Dinkelland. De in het Groenplan vastgelegde uitgangspunten zullen bij te ontwikkelen ruimtelijke plannen en/of reconstructies een belangrijk gegeven vormen. Groen zal dus meer dan voorheen bepalend moeten worden bij de ruimtelijke opzet van plannen.

Het groen wordt op verschillende plaatsen in de gemeente aangepast aan het dorpse- en cultuurhistorische karakter. De bewoners betrekken bij herinrichtingsplannen en nieuwe plannen door voorlichtingsavonden.

Deelplannen per kern

Voor alle kernen van de gemeente Dinkelland is een visie ontwikkeld op de kwaliteit van het groen. Er worden aanbevelingen gedaan met betrekking tot het te voeren beleid bij het ontwerpen, renoveren, aanpassen en onderhouden van de gemeentelijke groenvoorzieningen. In de deelrapporten wordt per kern aangegeven hoe het algemene beleid in de bewuste kern meer concreet kan worden vormgegeven.

Voor het opstellen van dit plan is niet alleen gekeken naar het landschap en de ruimtelijke structuren van de kernen in Dinkelland, maar ook is een duidelijk onderscheid gemaakt in drie verschillende lagen groen in de kernen. Zo onderscheidt de gemeente een landschappelijke laag, dit is de laag waar het landschap de belangrijkste rol speelt. Een kernlaag, dit is de laag met een centrumkarakter, ook wel het centrum. De derde laag tenslotte is de woonlaag. Dit is de laag waar gewoond wordt, o.a. de woonwijken. Naast deze drie lagen onderscheidt de gemeente ook nog de groene binnengebieden, bedrijventerreinen en uitbreidingsgebieden. Uit deze lagen zijn vervolgens per kern heel gericht aspecten uitgewerkt in de deelplannen. Deze deelplannen houden in het omvormen van groen van intensief- naar extensief te onderhouden groen, het vervangen van zachte en slechte boomstructuren, het vervangen van grootschalige plantvakken door gras, het gebruik van gesloten beplanting( bodembedekkend), minder snippergroen en het toepassen van integraal waterbeheer d.m.v. aanleg van wadi's. Naast het algemene overkoepelende groenbeleidsplan is er dus ook per kern een plan geschreven waarin de locale groenstructuur en de specifieke maatregelen per kern beschreven zijn. Met deze deelplannen wil de gemeente de burgers nadrukkelijk gaan betrekken bij het herinrichten ( omvormen) van groen in hun directe leefomgeving door middel van inspraakavonden.

Doelmatig beheer

Met dit groenbeleidsplan wil de gemeente zich inzetten voor het behoud en het verder versterken van het karakteristieke dorpse en cultuurhistorische karakter van de gemeente. Daarnaast wil de gemeente het groen zo doelmatig mogelijk beheren. Dit betekent dat er een goede verhouding moet ontstaan tussen de kosten, de kwaliteit èn de functie van het gemeentelijk groen. Die aanpak komt zowel de leefbaarheid als de kwaliteit van de omgeving ten goede. Dit denkt de gemeente te bereiken door waar het mogelijk is het groen op een meer natuurlijke manier te onderhouden waardoor een besparing in de onderhoudskosten wordt gerealiseerd, die ingezet kan worden voor de intensief te onderhouden gebieden. Om deze besparingen te bereiken zijn in de toekomt een aantal maatregelen noodzakelijk, zoals het natuurlijker inrichten van plantvakken, de uitgifte van niet- functioneel groen en extensiever onderhoud.

Mededelingen voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Team Communicatie, Birgit Boode, telefoonnummer 0541-854 185 of een e-mail sturen naar b.boode@dinkelland.nl