Het Nederlandse Rode Kruis

31 januari 2005
Rode Kruis legt krans bij Auschwitzherdenking

De herinnering aan Auschwitz moet levend blijven, vindt het Rode Kruis dat kritisch is over zijn eigen rol tijdens de tweede wereldoorlog. Auschwitz is niet alleen de zwartste pagina in de geschiedenis van de mensheid, maar ook een zwarte pagina in de geschiedenis van het Rode Kruis. Door besluiteloosheid heeft het als organisatie te weinig heeft gedaan om de nazislachtoffers bij te staan. Individueel hebben medewerkers van het Nederlandse Rode Kruis en de Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) zich overigens wel voor de slachtoffers in gezet.

Respect voor ieder mens
De beste manier om de slachtoffers en overlevenden eer te bewijzen is om als Rode Kruis te vechten voor een wereld waarin ieder mens wordt gerespecteerd, zonder voorbehoud. De herinnering aan Auschwitz maakt dat we daar alles voor moeten inzetten, aldus het ICRC in een verklaring ter gelegenheid van 60 jaar bevrijding van Auschwitz.

Op uitnodiging van Herinneringskamp Westerbork deden Rode Kruis-vrijwilligers en een beroepskracht mee aan het voorlezen van de 102.000 namen van Nederlandse Joden, Sintis en Romas die werden vermoord tijdens de tweede wereldoorlog. Het project markeerde de bevrijding van het vernietigingskamp Auschwitz 60 jaar geleden. Het idee van de marathon komt van schrijfster Ida Vos die als kind in de onderduik de tweede wereldoorlog overleefde.

Meest uitgebreide persoonsgebonden archief
De afdeling Oorlogsnazorg van het Nederlandse Rode Kruis en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork werken al geruime tijd intensief samen. Het Rode Kruis heeft het meest uitgebreide persoonsgebonden archief op het gebied van jodenvervolging onder haar beheer.

Een gezamenlijk project is in voorbereiding: de namen een gezicht geven door het invoeren en digitaliseren van het archief. Belangrijke informatie wordt zo niet alleen zeer toegankelijk voor nabestaanden maar ook voor onderzoekers. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet in het behoud van deze archieven voor toekomstige generaties.

Meer informatie:

* Het oorlogsarchief van het Rode Kruis