Lijst Pim Fortuyn


PERSUITNODIGING
Tweede Kamerfractie

Lijst Pim Fortuyn

Den Haag, 27 januari 2005

Eerdmans maandag op bezoek bij gewraakte TBS-kliniek midden in woonwijk: Dit is de kat op het spek binden

Op maandag 31 januari brengt LPF-Kamerlid Joost Eerdmans een werkbezoek aan de Stripheldenbuurt in Almere-Buiten, waar Justitie en de gemeente Almere aan de bouw van een TBS-kliniek werken. De komst van de kliniek is zeer omstreden, omdat deze -onder groot protest van de buurt- midden in een woonwijk dreigt te komen. Tijdens het werkbezoek zal Eerdmans met de boze buurtbewoners spreken over de gevoelens die onder hen leven. Namens het actiecomité TBS Nee zal Eerdmans een petitie met handtekeningen aan burgemeester Jorritsma overhandigen.

Eerdmans is van mening dat de TBS-kliniek, die onderdak zal bieden aan 160 criminelen met een ernstige stoornis, waaronder zedendelinquenten, niet in een woonwijk thuishoort: We spreken in de Tweede Kamer wel af dat vuurwerkfabrieken of LPG-stations niet meer in woonwijken thuishoren, maar een kliniek vol zwaar gestoorde criminelen die op proefverlof mogen vinden we blijkbaar heel normaal. Dit is gewoon de kat op het spek binden.

De locatiekeuze heeft tot veel onrust onder de bewoners geleid. Bovendien zien zij door de komst van de kliniek de waarde van hun huizen dalen. Enkelen van hen hebben inmiddels procedures tegen de overheid aangespannen.

Een eerdere bouwlocatie op een industrieterrein werd afgewezen omdat Justitie vond dat het imago van TBS gebaat zou zijn bij een plek van de kliniek in een woonwijk . Een belachelijk argument wat Eerdmans betreft. Met deze plannen wordt blijk gegeven van verregaande minachting voor de veiligheid van Nederlandse burgers. TBS-klinieken zouden per definitie niet in woonwijken geplaatst mogen worden. Eerdmans vestigde al vele malen de aandacht op de gevaren van de verlofpraktijk bij TBS. In december 2004 diende hij een motie in waarin werd voorgesteld om TBS-klinieken niet langer in woonwijken te vestigen. Behalve door de Groep Wilders werd het voorstel door geen enkele andere fractie gesteund.

De komst van de kliniek is nog niet definitief omdat er nog geen bouwvergunning voor de kliniek is aangevraagd. Ook kan er nog bezwaar worden ingediend bij de Provinciale Staten en de Raad van State. De buurtbewoners hebben al te kennen gegeven deze mogelijkheden met beide handen aan te zullen grijpen om de TBS-kliniek in hun woonwijk alsnog te weren.


***

Indien u interesse heeft het programma bij te wonen verzoeken we u contact op te nemen met de Afdeling Voorlichting en Communicatie van de Tweede Kamerfractie Lijst Pim Fortuyn: Agnes Leewis: 070-3185857 of 06-52428681 / Mandy Smit: 070-3185842 of 06-55883533

Programma maandag 31 januari 2005 bezoek Almere Buiten:

16.00 : Aankomst Eerdmans bij de bouwlocatie Stripheldenbuurt (zie onderstaande kaart).

16.15 : Gesprek met omwonenden en belangstellenden; bezoek aangrenzende woonwijk

16.30 : Met delegatie naar het Stadhuis van Almere

16.45 : Aankomst stadhuis en overhandigen petitie van TBS Nee aan burgemeester Jorritsma

17.00 : Einde programma