Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Irak: 'the day after'
Uitzenddatum: Ma. 31 januari 2005, 20.30u
Verslaggeving: Foeke de Koe

âDe wereld heeft de stem van de vrijheid gehoordâ. Dat zei de Amerikaanse president Bush over het verloop van de verkiezingen in Irak. In Netwerk vanuit Noord-Irak een gesprek over de verkiezingen met Midden-Oostendeskundige Fuad Hussein.

Adviseur
De naar Nederland gevluchte Koerd keerde na de val van Bagdad terug naar Irak. Hij was daar enige tijd adviseur van de interim-minister van Onderwijs. Nu zet Hussein zich vooral in voor de Koerdische zaak.

Succes
Wereldleiders noemden de vrije verkiezingen in Irak een succes. Ze hopen dat het land spoedig eigen baas kan worden. De Iraakse interim-minister van Binnenlandse Zaken meent dat de internationale troepen Irak binnen anderhalf jaar kunnen vertrekken. âIk denk dat we het dan zelf wel af kunnen.

Zestig procent
Ruim zestig procent van de veertien miljoen stemgerechtigden heeft gisteren zijn stem uitgebracht. Een kwart van de circa één miljoen in het buitenland wonende Irakezen kwam naar de stembus.

Uitgestorven stembureaus
Uit de soennitische delen van Irak kwamen vooral beelden van uitgestorven stembureaus. Soennitische geestelijken hadden opgeroepen de verkiezingen te negeren en soennitische opstandelingen hadden gedreigd iedereen die toch zou gaan stemmen, te vermoorden.

Overgangsparlement
De Irakezen hebben gestemd voor een Nationale Assemblee, een overgangsparlement, bestaande uit 275 leden. Voornaamste taken van het parlement zijn het benoemen van een regering en het opstellen van een grondwet. Die moet de huidige interim grondwet vervangen.

Sjiieten
De verwachting is dat de sjiieten de meerderheid van de zetels binnenhalen. De sjiieten, die ruim zestig procent van de bevolking vormen, zijn tientallen jaren onderdrukt door Saddam Hoessein. De officiële uitslag laat nog anderhalve week op zich wachten.