Politie Zeeland


W--2004 VROEG ERBIJ TEAM ONTVANGT AWARD


Politie Zeeland heeft vandaag de Magchiel Dierckx Award 2004 uitgereikt aan het Walcherse jeugdpreventieproject VET (Vroeg Erbij Team). Deze jaarlijkse prijs dankt zijn naam aan de voormalige korpschef Dierckx en wordt uitgereikt voor projecten die staan voor: beweging - dynamiek - openheid - innovatie - creativiteit en vooruitstrevendheid. De jury onder leiding van Magchiel Dierckx beoordeelde zes genomineerden.

Het jeugdpreventieproject VET is een unieke samenwerking tussen politie Zeeland, het bureau jeugdzorg en het algemeen maatschappelijk werk Walcheren. Door de intensieve samenwerking vindt er een uitstekende wisselwerking plaats tussen hulpverlening en handhaving. Jongeren die problemen ontwikkelen kunnen hulp krijgen via VET. Op allerlei gebied wel te verstaan, variërend van hulp bij relatieproblemen in het gezin, problemen op school, met financiën, vrije tijd of gezondheid. De begeleiding duurt maximaal drie maanden, daarna wordt er naar andere instanties doorverwezen. Het VET past prima bij de actuele maatschappelijke ontwikkelingen rond de kerntaken van de politie. Door al in een vroeg stadium professionele hulpverleners in te zetten, kan de politie zich meer bezighouden met de handhavende werkzaamheden naar jongeren. Deze taak kunnen hulpverleners immers niet toepassen. Het project is een goed voorbeeld van een werkwijze waarop actief gereageerd wordt op signalen. Het is de bedoeling dat in de toekomst ook VET-teams opgezet worden in de districten Oosterscheldebekken en Zeeuwsch-Vlaanderen.


De jury toonde grote waardering voor de wijze waarop jeugdzorg op het snijvlak van hulpverlening en bestraffing, gestalte heeft gekregen. Vooral de intensieve samenwerking tussen het Zeeuwse bureau jeugdzorg, het algemeen maatschappelijk werk Walcheren en politie Zeeland, waarbij het Vroeg Erbij Team op het kruispunt van deze instellingen werkt, maakt het project zo bijzonder.





Politie Zeeland