Ingezonden persbericht


Persbericht

Hortus botanicus Leiden

Willem van Heel: Bloem Dichtbij -
Galerie de Brasserie 30 januari - 20 maart 2005

Willem van Heel kent een wereld waar maar weinig mensen toegang toe hebben: de binnenkant van het plantenrijk. Voor zijn eigen wetenschappelijk onderzoek en dat van andere botanici van het Nationaal Herbarium maakte hij raster-electronenmiscropische foto's. Hiervoor prepareerde hij met vaste hand en engelengeduld miniem kleine bloemen uit, maar ook zaden en stuifmeelkorrels. Daarna konden de preparaten met een vergroting van 10 tot 1000 maal bekeken en gefotografeerd worden. Een specialist met een getraind oog kan zo met de foto's de ontwikkeling van de bloemstructuren nauwkeurig documenteren.

Kiwi Olijf Wolfsmelk Bokkenorchis

Willem is jarenlang verbonden geweest aan het Nationaal Herbarium Nederland in Leiden waar hij onderzoek deed naar de anatomie en morfologie van bloemplanten.

Voor zijn eigen wetenschappelijk werk en dat van zijn collega's legde hij vast wat hij door de microscoop zag. In de jaren '50 ging dit nog door tekeningen te maken, later maakte hij lichtmicroscopische foto's. In de 70-er jaren kreeg het herbarium de beschikking over een geavanceerde raster-electronenmiscroscoop, waarmee het mogelijk was om 'ruimtelijke' foto's van plantendelen op macro- en microniveau te maken.

Langzamerhand werd Willem zich ook bewust van de fotogenieke kanten van zijn onderwerpen. Legde hij eerst de nadruk op wat wetenschappelijk van belang was, later benadrukte hij in zijn foto's ook de schoonheid van de structuren die hij bestudeerde.

De mooiste, meest fascinerende foto's uit zijn carrière heeft Willem van Heel met zorg geselecteerd. Zo is een wondere wereld te zien waarvan je je niet bewust bent als je een kleurig boeket in een vaas bewondert of geniet van een tropische vruchtencocktail.

Hortus BotanicusHo
Willem van Heel: Bloem Dichtbij
30 januari - 20 maart 2005

Waar
Galerie De Brasserie in bezoekerscentrum de Wintertuin van de Hortus botanicus Leiden Rapenburg 73 - Leiden

Wanneer
30 januari - 20 maart 2005

De Brasserie is gratis toegankelijk en geopend van maandag - vrijdag van 10-14 uur en op zondag van 10-16 uur.

Aan de redactie:
Voor informatie over het werk van Willem van Heel kunt u contact opnemen met de Hortus botanicus Leiden: 071 - 5275144. Er is digitaal beeldmateriaal beschikbaar. Een bestand op hogere resolutie van de in het emailbericht opgenomen afbeeldingen kan worden aangevraagd via: veen@hortus.leidenuniv.nl.

31 januari 2005, Leiden
Stans van der Veen (071-5275144)

(U maakt momenteel deel uit van de verzendlijst voor Persberichten uit de Hortus botanicus Leiden Mocht u hier geen prijs meer op stellen stuur dan een antwoordmail en vermeld in de onderwerpbalk het woord afzeggen. Uw emailadres wordt dan van de lijst verwijderd.)

Hortus botanicus Leiden
Publiek en Informatie/Pr & Information

P.O.Box 9516 2300 RA Leiden

t (0031) 071 - 5275144

f (0031) 071 - 5275199

e veen@hortus.leidenuniv.nl

www.hortusleiden.nl


---- --