Productschap Diervoeder

31/01/2005

Reactie Productschap Diervoeder op KLPD-rapport

Het Productschap Diervoeder is verrast dat een KLPD-rapport over milieucriminaliteit een jaar na dato naar buiten is gebracht. Het rapport gaat wat het productschap betreft te ver in zijn conclusie als zou de gehele diervoedersector de massaal wet overtreden.

Onderbouwing van deze conclusie ontbreekt. Er wordt alleen verwezen naar de MPA-affaire uit 2002. Door malafide handelen van enkelen heeft de sector destijds grote schade ondervonden. Het recht heeft in deze kwestie inmiddels haar werk gedaan. Onze conclusie is dan ook dat er een verkeerd beeld wordt geschetst van een sector die bestaat uit
1.800 diervoederbedrijven, met een jaarlijkse omzet van 4 miljard euro, waar 9.000 mensen hun brood verdienen. Bovendien is de Nederlandse diervoedersector wereldwijd koploper als het gaat om de borging van kwaliteit en veiligheid van voedermiddelen. Wereldwijd zijn meer dan 5.000 diervoederbedrijven gecertificeerd volgens de normen die de Nederlandse diervoedersector zich vrijwillig oplegt via het GMP+-systeem. Het Productschap Diervoeder vraagt het Ministerie van Justitie dan ook om twee dingen: een nadere toelichting op het rapport en onmiddellijk optreden tegen die bedrijven die worden verdacht van malafide praktijken.