PERSBERICHT - 2005-01-10

Ruim vijfduizend Nederlandse schaatsliefhebbers naar Oostenrijks Weissensee

Alternatieve Elfstedentocht op 5 februari

Op de Weissensee in Oostenrijks Karinthië wordt op zaterdag 5 februari 2005 voor de veertiende keer de Alternatieve Nederlandse Elfstedentocht voor professionals verreden. Meer dan 5000 bezoekers en 3000 deelnemers komen naar het grootste schaatsevenement ter wereld. Het is, naast de Nederlandse schaatsmarathon voor amateurs op 26 januari, één van de vele spectaculaire wedstrijden, die op het meer worden gehouden.

Ski- en Naturarena Kärnten is Oostenrijks meest veelzijdige wintersportbestemming aan de Oostenrijkse-Italiaanse grens en heeft alles te bieden, of je nu schaatser, skiër, snowboardfreak, langlaufer of een liefhebber van de natuur bent. Hoogtepunten van het seizoen: de schaatsmarathon op de Weissensee en de Snowboard-WK in Nassfeld

Schaatsacademie
Elk jaar rond medio december vriest de Weissensee in de ski- en natuurarena Karinthië dicht en vormt met 6,5 km² de grootste natuurijsvlakte van Europa. Een speelweide voor hardrijders op de schaats, ijsgolfers, ijshockeyspelers en heel gewone schaatsers. Hier bevindt zich ook de enige schaatsacademie van Europa op natuurijs. Academiedirecteur Balint Kutas heeft al met de olympisch en wereldkampioene Emese Hunyady gewerkt. Dit seizoen geeft hij voor het eerst gasten les in hardrijden op de schaats.

Schaatsmarathon Van oudsher wordt al op de Weissensee geschaatst. De internationale opmars van het meer met zijn ijsvlakte van 6,5 vierkante kilometer is begonnen toen de schaatsminnende Oranjes, op zoek naar een locatie voor hun Alternatieve Elfstedentocht, het meer opmerkten. De rest is geschiedenis.

In dit seizoen (26.01-05.02.2005) reizen 5.000 Nederlanders al voor de 14e keer naar de Weissensee om over verschillende afstanden te bepalen wie de beste is. De hoogste discipline is de marathon van 200 km; het record ligt op een indrukwekkende 5 uur en 11 minuten. Daarvan hoeft de normale schaatser niet al te zeer onder de indruk te zijn. Want wie wil deelnemen aan de wedstrijden hardrijden op de schaats voor gasten, die het hele seizoen elke donderdag worden gehouden, heeft al genoeg aan afstanden van 10, 20 of 50 km om een medaille in de wacht te slepen. De alternatieve Elfstedentocht wordt verreden op zaterdag 5 februari, aan de wedstrijd doen A- en B-rijders, zowel als dames mee. Zie voor 't Nederlandse schaatsprogramma: www.weissensee.nl

'Green' wordt 'white'
Op de Weissensee wordt twee weken later, op 18 en 19 februari 2005, ook het internationaal ijsgolftoernooi gehouden, dit jaar al voor de tiende keer. Het lijkt misschien vreemd, maar het verschil met het zomerse golfen is eigenlijk helemaal niet zo groot. Er wordt niet direct vanaf het ijs gespeeld, maar van een platgewalste sneeuwlaag. Het spel moet afhankelijk worden gemaakt van de kwaliteit van die sneeuwlaag.

Aan het putten moet je een beetje wennen. Als green of beter gezegd: white fungeert een nog fijner geprepareerde sneeuwlaag, die op al na de eerst flight lichte 'dellen' heeft, wat het lezen van de puttlijn tot een kansspel maakt. Daarom is elke white standaard uitgerust met een bezem, die ook gebruikt moet worden als je met een goede score het clubhuis wilt binnenrukken. De rough bestaat trouwens uit niet geprepareerde sneeuw, waarin je de bal niet gemakkelijk terugvindt. Daarmee zijn we meteen bij een waardevolle tip: Gekleurde ballen zijn bij deze soort golf goud waard en de zomerse golfschoenen kun je beter thuis in de kast laten. Neem in plaats daarvan stevige winterschoenen met zo dik mogelijke rubberzolen mee. De Nederlandse touroperator Snow Vision heeft een aantrekkelijk arrangement naar het ijsgoltoernooi.

Glühwein
Ook veel andere meren in Karinthië veranderen bij temperaturen onder nul in een glad parket. En als de Wörthersee over de hele lengte dicht vriest wat volgens de statistieken helaas maar eens in de 8 10 jaar gebeurt dan is het een ultiem genot om op de gladde ijzers van Klagenfurt naar Velden te glijden voor een glas glühwein.

Mountainbiking op ijs en sneeuw
Voor fervente fietsers zijn er ook s winters talrijke mogelijkheden om zich aan hun hobby te wijden en dat direct op de witte pracht. Voorwaarden voor dit buitengewone plezier zijn geschikte banden en een vaste sneeuwondergrond resp. met ijs bedekte wegen en dichtgevroren meren en vijvers. Een snowbike, een mountainbike met skis in plaats van wielen, is geschikt voor op de pistes. Net als bij de skibob-techniek kunnen met de snowbike snelle afdalingen worden gemaakt. Geïnteresseerden kunnen zich laten informeren tijdens testacties en introductiecursussen. Nadere informatie: Ski- und Snowboardschule Krainer, A-9546 Bad Kleinkirchheim, tel. 0043-4240-710 of 0043-4246-2337, fax: 0043-4246-4152.

IJzige uitdaging
De winterse temperaturen laten echter niet alleen het water van de meren bevriezen ook menige waterval verstart tot bizarre formaties, die tijdens het ijsklimmen de adrenalinespiegel omhoog laat schieten. IJsklimmen is een van de meest spectaculaire alternatieven voor de bekende wintersporten. In het Maltatal en in Mallnitz in Karinthië zijn de condities ideaal, er zijn veilige oefenplaatsen en er is ijsgarantie tot medio maart.
Nadere informatie: Alpintreff, A-9800 Spittal, tel. en fax: 0043-4762-5045 en Tourismusverband Lieser- Maltatal, A-9853 Gmünd, tel. 0043-4732-2222, fax: 0043-4732-3978, e-mail: tourist-Info@Lieser-Maltatal.or.at

IJssurfen en ijstennis
Een aantrekkelijk alternatief voor de gebruikelijke wintersporten is ijssurfen. De locatie hiervoor is de ijslaag van de Brenn- en Afritzersee in de regio Bad Kleinkirchheim-Nockberge. De eerste ijssurfschool van Oostenrijk biedt hier speciale programmas aan, zoals introductiecursussen, weekendcursussen en privé-lessen. Nadere informatie: Ski- und Snowboardschule Krainer, A-9546 Bad Kleinkirchheim, tel. 0043-4240-710 of 0043-4246-2337, fax: 0043-4246-4152.

IJsstokschieten
In Karinthië staat ijsstokschieten op de eerste plaats van de verenigingssporten, nog voor voetbal, tennis of skiën. Ontelbare teams dartelen s winters in Karinthië op de meren, vijvers en kunstmatig aangelegde ijsbanen om zich aan hun hobby te wijden. Het doel van het spel is de ijsstok zo dicht mogelijk bij de Daube (houten dobbelsteen aan het eind van de baan) te krijgen. De ijsstokschutters in de meest zuidelijke deelstaat van Oostenrijk hebben daarvoor zelfs een eigen gereedschap: de Kärntner Stock. In het kleine Karinthische dorp Arriach wordt dit sportgereedschap nog met de hand gemaakt. Voor wie zich wil laten inwijden in de kunst van het ijsstokschieten is bijvoorbeeld een cursus in de Eisstockschießschule aan de Ossiacher See aan te bevelen. Aanmeldingen via 0043-4243-8707.


- Lees ook: Steeds meer Nederlanders op wintersport in Karinthië
- Downloaden: Agenda Winterevenementen Karinthië

Nadere informatie:

Ski- und Naturarena Kärnten
Hauptstrasse 14, A-9620 Hermagor, Österreich
Tel. 0043-4282-3131, Fax 313131.
e-mail: info@naturarena.com Internet: www.naturarena.com of www.skiarena.at

Kärnten Werbung (VVV van Karinthië)
Casinoplatz 1, A-9220 Velden
tel. 0043-463-3000, fax 0043-4274-52100-50
e-mail: karinthie@kaernten.at, internet: www.karinthie.com