Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 25 januari 2005

Carnaval d'Animal met een presentje voor verklede kinderen

Hele voorjaarsvakantie uitdossing en uiterlijk van dieren centraal in Dierenrijk Europa

Carnaval is in het zuiden van Nederland traditioneel de periode om je feestelijk of gek uit te dossen. Maar waarom dossen dieren zich op een bepaalde manier uit? In de voorjaarsvakantie (van zaterdag 5 februari t/m zondag 20 februari) kunnen bezoekers in Dierenrijk Europa, tijdens Carnaval d' Animal, een antwoord vinden op deze vraag. Gedurende de voederpresentaties en bij de speciale borden komt men alles te weten over hoe de lelijkste en de leukste dieren van Europa zich (ver)kleden. Ook vertellen verzorgers hoe Europese dieren zich aanpassen aan de winter. Dierenrijk Europa is dé winterdierentuin van ons continent omdat de dieren hier ook in de winter goed te zien zijn. Van zondag 6 februari tot zaterdag 13 februari kunnen kinderen zich laten schminken. Bovendien krijgen alle kinderen die zich in deze periode als dier uitdossen een leuk presentje.

Alarminstallatie
Het uiterlijk van een dier vertelt ons vaak veel over de omgeving waarin het dier leeft. Aan het uiterlijk van de bever is duidelijk te zien dat het dier goed is aangepast aan het leven in het water. Tussen de tenen van de achterpoten zitten zwemvliezen. Ze zijn gestroomlijnd en hebben een hele dichte vacht zodat ze niet nat en koud worden. De kleine oren en de neusgaten kunnen worden afgesloten. De platte geschubde staart wordt onder andere gebruikt om in het water te kunnen sturen. Dit lichaamsdeel is echter ook zeer geschikt als alarminstallatie; als er gevaar dreigt, slaan bevers de staart met kracht op het water om hun soortgenoten te waarschuwen.

Het verschil tussen mannen en vrouwen
Bij de edelherten kun je aan het uiterlijk ook zien welk geslacht ze hebben. Mannetjes, de bokken, dragen een gewei. Vrouwtjes oftewel hindes dragen deze niet. Ook is duidelijk dat het bosdieren zijn. Met hun bruine vacht vallen ze nauwelijks op in het bos. Deze vacht wordt 's winters nog donkerder dan 's zomers omdat er dan minder licht is. Ook kan het uiterlijk het gebruik van de zintuigen verklappen. Het wilde zwijn heeft een opvallend lange neus en grote oren, maar slechts kleine, diep weggezonken oogjes. Het gezichtsvermogen van dit dier is niet zo goed, terwijl het gehoor en reukvermogen uitstekend zijn.

Dé winterdierentuin
Het klimaat en de seizoenen bepalen ook in belangrijke mate het uiterlijk van een dier. Veel dieren in Dierenrijk Europa zijn goed te zien in de winter, omdat zij dan goed uitgedost zijn tegen kou en regen. Het park is dan ook dé winterdierentuin van Europa. IJsberen leven duidelijk in een witte koude wereld. Door hun vacht vallen ze nauwelijks op in de sneeuw, ze hebben een uitstekende schutkleur. Hun vacht is heel dik en langharig waardoor hun lichaamswarmte goed vast wordt gehouden en ze het nooit koud hebben.

Speelplezier op en rond de Brabantse Hoeve
De Brabantse Hoeve is voor de bezoekers het vertrek- en eindpunt van de reis door het themapark. Bij de Hoeve kan men heerlijk ontspannen en genieten van winterse lekkernijen zoals erwtensoep, warme chocomel of glühwein. Voor kinderen zijn er verschillende speeltuinen. In de stallen van de Hoeve vinden zij de spannende boerderijspeeltuin. Diverse oude landbouwwerktuigen zijn leuke speeltoestellen geworden. Ook hier binnen hangt een gezellige winterse sfeer. Daarnaast is er in de stallen een filmzaal. Hier worden de hele dag korte, educatieve films gedraaid die helemaal bij het thema van het dierenpark aansluiten. Laat het winterweer het toe om buiten te spelen? De grote boerderijspeeltuin, die buiten ligt, bevat hele leuke speeltoestellen zoals een tractor of diverse boerderijdieren.

Dierenrijk Europa is de gehele winter dagelijks geopend. Voor meer informatie over Dierenrijk Europa kan men bellen met: 0492-668240 of kijken op: www.dierenrijkeuropa.nl.